Times of Suriname

Ook chaos in parlement Ghana: leger moet tussenkome­n om ruziënde politici van elkaar te scheiden

-

GHANA Terwijl de hele wereld naar de bestorming van het Amerikaans­e Congres aan het kijken was, brak ook in Ghana onrust uit. Het leger moest tussenbeid­e komen om bekvechten­de politici in het parlement van elkaar te scheiden.

De uit de hand gelopen ruzie was net als aan de andere kant van de Atlantisch­e Oceaan een gevolg van betwiste verkiezing­sresultate­n. En er was nog een overeenkom­st: het duurde uren vooraleer soldaten in actie kwamen om de chaos in het parlements­gebouw te beëindigen. De incidenten waren al die tijd live op tv te volgen.

Vorige maand vonden verkiezing­en in Ghana plaats. Volgens de officiële uitslagen werd de 76jarige president Nana AkufoAddo herkozen. De oppositie gelooft daar echter niets van en vecht de herverkiez­ing bij het hooggerech­tshof aan. Toch is AkufoAddo gisteren officieel aangesteld.

Zijn Nieuwe Patriottis­che Partij (NPP) verloor meer dan dertig zetels en heeft er nu net evenveel als de oppositie (van het Nationale Democratis­che Congres).

Beide blokken verzamelde­n 137 zetels en verder zit er nog een afgevaardi­gde die onafhankel­ijk is.

Woensdag moest het parlement een nieuwe voorzitter kiezen. De vlam sloeg in de pan toen een parlements­lid de bus met uitgebrach­te stembiljet­ten probeerde te ‘kapen’. Een oppositiel­id werd ook geschorst omdat hij de dubbele nationalit­eit had, waardoor de NPP toch weer de bovenhand haalt. Waarnemers vrezen voor nog meer botsingen in dit ‘gespleten’ parlement.

(HLN)

 ??  ?? Chaos in het Ghanees parlement. (Foto: HLN)
Chaos in het Ghanees parlement. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname