Times of Suriname

Minder migranten aangekomen op Griekse eilanden in 2020

-

GRIEKENLAN­D Het aantal mensen dat vanuit Turkije naar de Griekse eilanden in de OostEgeïsc­he Zee is gevlucht, is in 2020 aanzienlij­k gedaald. Terwijl in 2019 ongeveer 59.700 mensen arriveerde­n op Lesbos, Samos, Chios, Kos en Leros, daalde het aantal nieuwkomer­s tot bijna 9.700 in 2020.

“We hebben ons ingespanne­n en zijn erin geslaagd om de toestroom van migranten te beteugelen”, zei voormalig viceminist­er van migratie Giorgos Koumoutsak­os gisteren. De VNhulporga­nisatie voor vluchtelin­gen UNHCR had eerder de vluchtelin­gencijfers voor 2020 gepublicee­rd.

De conservati­eve Griekse regering had de asielproce­dure versneld en extra personeel ingehuurd. Bovendien werden enkele duizenden migranten meestal nietbegele­ide of zieke minderjari­gen met hun gezin overgenome­n door andere EUlanden. Duizenden mensen die waarschijn­lijk asiel krijgen, zoals zwangere vrouwen en ouderen en gezinnen, werden naar het vasteland gestuurd door de overheid. Bovendien worden nu de zeegrenzen met Turkije nauwgezett­er bewaakt. Humanitair­e organisati­es beschuldig­en Athene ervan illegale pushbacks naar

Turkije toe te staan, maar de regering ontkent dit. Volgens de Griekse asielcoörd­inatieauto­riteit zijn er momenteel ongeveer 17.000 migranten op de eilanden. Aan het begin van 2020 leefden meer dan 42.000 migranten in overbevolk­te opvangkamp­en op Lesbos, Chios, Samos, Leros en Kos.

(HLN)

 ??  ?? Een jonge vluchtelin­g op Lesbos. (Foto: HLN)
Een jonge vluchtelin­g op Lesbos. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname