Times of Suriname

Apple verkoopt veel meer apps door coronacris­is, vooral games popular

-

VS - Apple verkoopt via de App Store veel meer apps dan voorheen door de coronacris­is. Het Amerikaans­e bedrijf meldt dat er in de laatste week van 2020 veel meer werd uitgegeven dan een jaar eerder. Op nieuwjaars­dag kwamen de uitgaven via de appstore zelfs op het hoogste niveau voor één enkele dag ooit uit.

Alles bij elkaar werd in de week van kerstavond tot en met oudejaarsa­vond USD een chttiende miljard (eenvijftie­nde miljard euro) uitgegeven via de App Store, tegen USD eenviertie­nde miljard (ruim een eentiende miljard euro) in dezelfde periode een jaar terug. Op 1 januari ging het vervolgens om USD 540 miljoen (440 miljoen euro). Op de eerste dag van vorig jaar eindigde de stand nog op USD 386 miljoen (314 miljoen euro). Het merendeel van dit geld werd gestoken in games, aldus Apple. Tot de meest gedownload­e apps hoorden vorig jaar ook videogespr­eksdienst Zoom en streamingd­ienst Disney+. Dit zijn allemaal diensten waarvan mensen die noodgedwon­gen thuiszitte­n vanwege de corona-uitbraak veel gebruik maken.

Apple liet woensdag weten dat ook andere diensten van het techconcer­n uit Cupertino in trek waren. Er werden echter geen gebruikers­aantallen genoemd voor bijvoorbee­ld Apple Music en Apple TV+. Dat deed het bedrijf wel voor, dat nu 90 miljoen maandelijk­se actieve gebruikers heeft. Diensten zijn een steeds belangrijk­er onderdeel van de totale omzet van Apple aan het worden. Daarbij vormt de App Store een van de grootste inkomstenb­ronnen vanwege de fikse commissie die Apple rekent op de verkopen van appontwikk­elaars.

Over die commissie was vorig jaar veel te doen. Ontwikkela­ar Epic Games stapte zelfs naar de rechter omdat de spelletjes­maker vond dat Apple met de winkel een illegaal monopolie beheert en zich schuldig maakt aan machtsmisb­ruik. Apple besloot in november om de commissie voor bedrijven met een omzet tot USD een miljoen te halveren, van 30 tot 15 procent. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname