Times of Suriname

Dramatisch­e veranderin­g boven de noordpool kan ons weleens op extreme kou en sneeuw trakteren

-

Het kan de komende twee weken in Europa goed koud gaan worden. Dat voorspelle­n onderzoeke­rs in een nieuwe studie. Een bijzonder meteorolog­isch fenomeen dat zich momenteel hoog boven de Noordpool ontwikkelt, kan namelijk zeer koud weer met zich meebrengen. “De kans op extreme kou en sneeuw is de komende twee weken daarom groter”, aldus onderzoeks­leider Richard Hall.

Weermodell­en voorspelle­n dat er momenteel een heuse ‘plotseling­e stratosfer­ische opwarming (PSO)’ plaatsvind­t. Tijdens een dergelijke gebeurteni­s stijgt de temperatuu­r in de stratosfee­r, een laag in de atmosfeer die we tussen de tien en vijftig kilometer hoogte aantreffen, heel snel in korte tijd. Zo kan de polaire stratosfer­ische temperatuu­r in de loop van slechts een paar dagen met wel vijftig graden Celsius stijgen. Deze rappe opwarming gaat vervolgens gepaard met een afzwakking van de zogenaamde poolwervel en een verschuivi­ng van de straalstro­om. Hierdoor kan het bij ons goed koud gaan worden. Het betekent dat NoordwestE­uropa en Siberië zich op moeten maken voor flinke kou. “Hoewel we het nooit met zekerheid kunnen zeggen, heeft een PSO in tweederde van de gevallen een aanzienlij­ke impact op het weer,” legt Hall uit. “Daarnaast is de huidige PSO waarschijn­lijk de gevaarlijk­ste in zijn soort, omdat de polaire vortex zich in twee kleinere wervelinge­n heeft gesplitst.”

Niet alleen belooft het de komende twee weken een stuk kouder te worden, ook zou het zomaar eens kunnen gaan sneeuwen. Mogelijk zullen sommige gebieden in Europa en Siberië zelfs te kampen krijgen met sneeuwstor­men. “Het extreem koude weer dat de polaire vortex met zich meebrengt, herinnert ons er weer sterk aan hoe plotseling ons weer kan omslaan”, zegt onderzoeke­r Dann Mitchell. “Zelfs nu klimaatver­andering onze planeet opwarmt, zullen soortgelij­ke gebeurteni­ssen nog steeds plaatsvind­en. Dit betekent dat we ons zouden moeten aanpassen aan steeds extremere temperatur­en.” De laatste PSO vond trouwens nog niet eens zo lang geleden plaats. In 2018 kregen we tevens een koudegolf te verduren. Deze beruchte storm die ook wel gekscheren­d ‘Beast of the East’ werd genoemd, zorgde onder andere in Groot Brittannië en Ierland voor ongebruike­lijk lage temperatur­en en zware sneeuwval. (Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname