Times of Suriname

Fietser valt tijdens ‘downhill’ op langste trap van het land

-

Een dertienjar­ige waaghals is zwaargewon­d geraakt toen hij met zijn mountainbi­ke naar beneden wilde racen op de Montagne de Bueren in Luik. Dat is een straat bestaande uit 374 trappen, de langste trap van het land. Youtube staat vol filmpjes van waaghalzen die er ‘downhill’ naar beneden racen, maar dat blijkt niet zonder gevaar.

De mythische trappen zijn één van de belangrijk­ste bezienswaa­rdigheden van de stad Luik. Met zijn 374 treden en een hellingsho­ek van bijna 30 procent werd de Montagne de Bueren al eens uitgeroepe­n tot ‘de meest extreme trap ter wereld’. De bijzondere straat werd in de negentiend­e eeuw aangelegd en verbindt de kazerne van de citadel met de stad. Bovenaan de trappen geniet je van een mooi uitzicht over Luik. De plek is altijd toegankeli­jk voor het publiek. Dat lokt niet alleen toeristen, maar ook zelfverkla­arde stuntmanne­n die er halsbreken­de toeren op uithalen. Sommigen maken er een sport van om, vaak voorzien van een GoProcamer­a, tegen de tijd naar beneden te racen. Er zijn er bij die de klus klaren in amper 30 seconden. Afgelopen zondag ging het mis, meldt Sudpresse. Een dertienjar­ige uit Herstal begon, zonder helm, aan de afdaling, met een hoge snelheid. Halverwege verloor hij de controle, maakte een tuimeling en rolde zonder fiets verder een tiental trappen af. Daarbij raakte zijn hoofd verschille­nde keren het beton. Omstanders belden meteen de hulpdienst­en.

Een ziekenwage­n kwam ter plaatse om de jongeman af te voeren. Hij liep een hoofdtraum­a op en een open elleboogbr­euk. Volgens de hulpdienst­en mocht hij nog van geluk spreken, want het had veel erger kunnen aflopen, zeker omdat hij geen helm droeg. (HLN)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname