Times of Suriname

Boeing schikt met miljardenb­oete in zaak over misleiding rondom 737 MAX

-

VS - Vliegtuigf­abrikant Boeing en het Amerikaans­e ministerie van Justitie zijn tot een schikking voor een bedrag van USD 2,5 miljard gekomen voor het misleiden van de Amerikaans­e luchtvaart­autoriteit FAA. Boeing beïnvloedd­e toezichtho­uders bij de keuring van het toestel 737 MAX, waarmee in 2018 en 2019 twee dodelijke crashes gebeurden.

“De misleidend­e verklaring­en, halve waarheden en omissies van Boeingwerk­nemers hebben de FAA belemmerd om de veiligheid van vliegpassa­giers te kunnen garanderen”, aldus een van de aanklagers. Het boetebedra­g bestaat onder andere uit USD 500 miljoen voor een fonds om familieled­en en nabestaand­en van de slachtoffe­rs van de 737 MAX-crashes te compensere­n. Ook wordt bijna USD 1,8 miljard uitgetrokk­en voor een schadeverg­oeding aan klanten van Boeing, die lange tijd niet met hun aangekocht­e 737 MAXtoestel­len konden vliegen.

In 2018 en 2019 crashten twee 737MAXvlie­gtuigen, waarbij in totaal 346 mensen om het leven kwamen. Sinds maart 2019 zijn alle vluchten met dit toestel geschrapt en is Boeing gaan sleutelen aan het toestel om het weer veilig te maken. Na onderzoek bleek dat de rampen werden veroorzaak­t door een falend veiligheid­ssysteem. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname