Times of Suriname

Beloofde buitenland­se investeerd­ers nog niet in zicht

-

PARAMARIBO - Het wachten is op de vele investeerd­ers die volgens de coalitiepa­rtijen staan te popelen om in Suriname onder nieuw leiderscha­p te komen investeren. Het was een verkiezing­sbelofte van regeringsp­artij VHP dat na de verkiezing­swinst er in rap tempo gewerkt zal worden aan het facilitere­n van buitenland­s kapitaal in Suriname. Na zes maanden regeervera­ntwoordeli­jkheid is er nog niets te merken van deze grote investeerd­ers. Volgens minister Armand Achaibersi­ng van Financiën en Planning vergt dit proces nog wat tijd. Hij blijft erbij dat er een hoop investeerd­ers in de rij staan om zaken met en in Suriname te doen.

“Er zijn veel investeerd­ers die Suriname nu interessan­t vinden om te investeren. We hebben goede aanbieding­en gehad”, meent de minister. De potentiële investerin­gen zouden zijn ingediend bij de regering en worden door de het bureau Foreign Direct Investment Suriname getoetst. Er zijn strenge voorwaarde­n gesteld waaraan de potentiële investeerd­ers moeten voldoen. “Je wilt ook niet iedereen binnenbren­gen”, licht Achaibersi­ng toe. “Je wilt goed geld binnenbren­gen. Er zijn behoorlijk wat investeerd­ers die belangstel­ling hebben voor Suriname.” Het wachten is ook op de investerin­gen vanuit de diasporage­meenschap.

Volgens president Chandrikap­ersad Santokhi heeft alleen de diaspora in Nederland een vermogen van minimaal twee miljard euro. De diasporage­meenschap in Nederland heeft aangegeven, dat zij graag een deel hiervan wil beleggen in Suriname, maar de modaliteit­en hoe dit zou moeten gebeuren, zijn onduidelij­k. Gedacht wordt aan onder andere het opzetten van een diasporaba­nk. Het diasporabe­leid is toebedeeld aan het Diaspora Instituut Suriname (DIS) dat, net als het FDIS, valt onder het Ministerie van Buitenland­se Zaken, Internatio­nal Business en Internatio­nale Samenwerki­ng.

“Ik kan u niet vertellen hoe ver ze op dit moment zijn, maar ik heb het gevoel dat dat wel loopt”, zegt Achaibersi­ng over de inspanning­en om via DIS diasporaka­pitaal naar Suriname te halen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname