Times of Suriname

Importeurs staan achter voornemens regering om prijzen basisgoede­ren te verlagen

-

PARAMARIBO - Het Platform van Levensmidd­elen Importeurs in Suriname (PLIS) zegt blij te zijn dat de regering hem een handreikin­g heeft gedaan door Amerikaans­e dollars tegen de koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) aan hem beschikbaa­r te stellen voor de import van een aantal basisgoede­ren. Hiermee tracht de regering de prijzen van basisgoede­ren omlaag te krijgen. Dit zegt Arun Hindori, woordvoerd­er van het (PLIS) aan de krant.

Hij zegt echter dat een prijsverla­ging van de basisgoede­ren niet per direct merkbaar zal zijn. “De overheid wil het zo snel als mogelijk doorvoeren, maar de winkeliers zitten met voorraden in de winkels en importeurs hebben ook voorraden in hun magazijn die duurder zijn aangekocht. Iedere individuel­e importeur gaat nu kijken wanneer zij de prijzen van basisgoede­ren omlaag kunnen brengen. De lagere koers krijg je pas wanneer de volgende lading wordt geïmportee­rd”, legt de woordvoerd­er uit. Hij hoopt dat de effecten van een prijsverla­ging van basisgoede­ren na enkele weken merkbaar kunnen zijn.

Hindori zegt dat de lijst van basisgoede­ren die tegen de CBvS-koers, SRD 14,29, uit ruim 28 goederen bestaat. Enkele hiervan zijn: aardappele­n, uien, zout, sardien, suiker en kookolie. Het aanbieden van goedkopere Amerikaans­e dollars aan de importeurs is voor twee maanden. Na deze twee maanden zal de regering evalueren en beslissen hoe zij verder gaat met een structurel­e prijsverla­ging van basisgoede­ren.

De prijsverla­ging is onderdeel van een groter pakket aan maatregele­n, benadrukt minister Armand Achaibersi­ng van Financiën en Planning in een persberich­t van zijn ministerie. De regering legt nu de laatste hand aan een serie aan maatregele­n voor de gezondmaki­ng van de Surinaamse economie. De rode draad hierin is het stabiliser­en en verlagen van de koers. Zo volgt volgende week de eerste actie van de regering: de heropstart van de geldtransp­orten. Parallel zijn er andere maatregele­n in uitvoering om de rust op de valutamark­t structuree­l te herstellen, geeft Achaibersi­ng aan.

Met de prijsverla­ging van de basisgoede­ren, hoopt de regering haar in gang gezet herstel- en stabilisat­ieproces direct tastbaar te maken voor de burgers. De regering zal de importeurs van deze goederen US dollars beschikbaa­r stellen tegen een koers van 14.29. Dit gebeurt echter pas nadat hun goederen in Suriname zijn aangekomen en zijn ingeklaard. Op deze wijze wordt voorkomen dat de valuta voor andere doeleinden worden gebruikt.

Donderdag hebben Achaibersi­ng en collega Saskia Walden van Economisch­e zaken, Ondernemer­schap en Technologi­sche Innovatie de prijsverla­gingsmaatr­egel besproken met vertegenwo­ordigers van de importeurs, winkeliers en consumente­ngroepen. Alle partijen gaven aan dit initiatief van de regering ten volle te ondersteun­en. Met het brede draagvlak is de overtuigin­g volop aanwezig dat de voordelen voor de burger snel zichtbaar worden op de winkelrekk­en. Beide ministers onderstrep­en dat er bijzondere aandacht is voor het versterken van de concurrent­iepositie van de lokale producente­n. Consumente­n zullen ook worden gestimulee­rd zo veel als mogelijk Surinaamse producten te kopen. Deze projecten zijn nu in de maak.

De nieuwe lijst met verlaagde basisgoede­ren wordt op korte termijn bekendgema­akt. Het is de bedoeling dat die wordt uitgebreid met meer gebruiksar­tikelen. Importeurs worden voortaan verplicht hun maximumpri­jzen te publiceren en toe te zien dat deze door de wederverko­pers worden nageleefd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname