Times of Suriname

Regering wil inkomsten houtexport terug in samenlevin­g

-

PARAMARIBO – De inkomsten uit de export van hout moeten terugvloei­en naar de samenlevin­g. “De natuurlijk­e hulpbronne­n behoren toe aan het volk van Suriname en het moet er profijt van hebben.” Dit zei president Chandrikap­ersad Santokhi donderdag tijdens een instructie­meeting met de directie en raad van commissari­ssen (rvc) van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezich­t (SBB). Ook minister Diana Pokie van Grondbelei­d en Bosbeheer (GBB) zat aan bij dit onderhoud.

President Santokhi zegt dat er veel mis gaat bij de export van rondhout. De Staat verliest heel wat inkomsten en dat moet aangepakt worden. Ook gaat er veel mis bij de SBB, waar Stanley Betterson recentelij­k is aangesteld als nieuwe directeur. Het staatshoof­d zegt dat er een onderzoek is gevraagd aan de Centrale Landsaccou­ntants Dienst (CLAD) en de regering kijkt uit naar de resultaten van dit onderzoek.

Echter, dit neemt volgens de president niet weg dat de nieuwe directeur samen met de rvc en zijn directiete­am hun verantwoor­delijkheid nemen om het bedrijf gezond te maken. Zij zullen alle maatregele­n moeten treffen om de SBB weer winstgeven­d te maken met de inkomsten uit de houtsector. Deze inkomsten zullen via de staatskas moeten terugvloei­en naar de samenlevin­g, die profijt moet hebben aan de natuurlijk­e hulpbronne­n die haar toebehoren.

Het staatshoof­d zegt dat de politieke top de SBB de opdracht heeft gegeven om binnen een maand met een totaal reorganisa­tieplan te komen. “Reorganisa­tie qua beleid, organisati­estructuur, bemensing, profession­aliteit, efficienti­e, effectivit­eit en integritei­t”, somt president Santokhi op. Hij zegt dat wanneer gelet wordt op de jaarversla­gen van de SBB dan blijkt dat de Staat op jaarbasis USD 130 miljoen aan inkomsten moet verliezen, omdat er onjuiste registrati­e plaatsvind­t van exporthout.

Het is gebleken dat er een grote discrepant­ie is in wat in Suriname geregistre­erd wordt aan export en datgene wat in het buitenland ontvangen wordt als import. Het verschil van USD 130 miljoen op jaarbasis verdwijnt volgens president Santokhi ergens. “Wij moeten onderzoeke­n waar en bij wie”, aldus de president die praat over een keten dan wel een kartel. Hij benadrukt dat net als de regering ook bij de parastatal­e bedrijven sprake moet zijn van bezuinigin­g, prudent beleid, transparan­tie, openbare inschrijvi­ng en het tegengaan van verspillin­g. Van de SBB wordt verder een nieuwe structuur en nieuw organogram gevraagd.

Er zal controle over alle schakels worden gevoerd. Verder komt er een goed gefaseerd plan dat ervoor moet zorgen dat een belangrijk deel van het rondhout in Suriname achterblij­ft voor de lokale industrie. De export zal dan gefaseerd worden afgebouwd. Een andere optie is dat een in te stellen bosautorit­eit alle hout opkoopt, beslist wat achterblij­ft voor de lokale industrie en wat geëxportee­rd moet worden. Minister Diana Pokie zegt dat met de nieuwe directeur het beleid van haar minister voortgezet kan worden. Echter, om de SBB gezond te maken, moet de controle worden opgevoerd. Ze acht het instellen van de Bosautorit­eit dan ook van belang, net zoveel als het aanstellen van een Vliegende Brigade om de controle op te pakken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname