Times of Suriname

Commewijne en Marowijne binnen zes maanden op waterleidi­ngnet

-

PARAMARIBO – De districten Commewijne en Marowijne moeten binnen zes maanden volledig op het waterleidi­ngnet worden aangeslote­n. Dat is wat de regering heeft meegegeven aan de directie van de Surinaamsc­he Waterleidi­ng Maatschapp­ij (SWM). President Chandrikap­ersad Santokhi zei tijdens een reguliere instructie­meeting met de SWM donderdag dat dit ook beloofd is aan de districten. Hij benadrukt echter dat de drinkwater­voorzienin­g voor Commewijne en Marowijne wel prioriteit geniet, maar dat dit niet betekent dat andere projecten van de SWM geen aandacht moeten krijgen.

Het staatshoof­d deelde tijdens de meeting mee dat de politieke top heeft beslist dat Marcel Oosterling nog zes maanden als SWM-directeur aanblijft. “Daarvoor zijn wel enkele zaken helder afgesproke­n”, aldus de president, die eraan toevoegt: “Binnen zes maanden moeten de districten Commewijne en Marowijne volledig zijn aangeslote­n op het waterleidi­ngnet. Dat wil zeggen elke burger moet kunnen beschikken over drinkwater.”

Het bedrijf is gevraagd binnen een maand een plan op tafel te leggen. De regering houdt er terdege rekening mee dat er reeds afspraken lopen met buitenland­se bedrijven als het gaat om de drinkwater­voorzienin­g in Commewijne. Tijdens deze meeting waren de ministers David Abiamofo van Natuurlijk­e Hulpbronne­n, Albert Ramdin van Buitenland­se Zaken, Internatio­nal Business en Internatio­nale

Samenwerki­ng en Alwin Linger, onderdirec­teur Strategie & Beleid van de SWM aanwezig.

Als tweede wenst het staatshoof­d van de SWM een strakke discipline met betrekking tot openbare inschrijvi­ngen. Hij zegt dat de regering meer transparan­tie wil. De SWM zal prudent beleid moeten gaan voeren en wat de Staat rechtens toekomt, moeten afdragen. Contracten bij de SWM zullen onder een vergrootgl­as geplaatst worden. Zo zal ook duidelijk moeten worden of er waterbronn­en middels concessies aan derden zijn uitgegeven. De regering wil een helder financieel overzicht over de inkomsten en uitgaven van het bedrijf.

Verder verwacht de regering ook een landelijk plan van watervoorz­iening voor elke Surinamer en zij kijkt uit naar reorganisa­tievoorste­llen om het bedrijf efficiënte­r te laten draaien. Het staatshoof­d zegt dat de SWM ook naar de core business van water bottelen voor de verkoop en export gebracht moet worden. De regering wil samen met het bedrijf ervoor zorgen dat de bedrijfsac­tiviteiten worden uitgebreid en er meer inkomsten gegenereer­d worden.

Minister Abiamofo deelde mee dat het project La Liberté (Commewijne) wat vertraging heeft opgelopen. Daarover is reeds overleg geweest met de SWMdirecte­ur. Verder volgt er komende week een gesprek met de ministers van Financiën en Planning en Buitenland­se Zaken, Internatio­nal Business en Internatio­nale Samenwerki­ng. Het ligt in de bedoeling dat de Belgische maatschapp­ij die bij dit project betrokken is op 19 januari naar Suriname afreist. Linger informeerd­e de regering verder over de door IDB goedgekeur­de projecten voor Wanica-Oost en de activiteit­en ter digitalise­ring van de SWM.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname