Times of Suriname

Ambassadeu­r VS in Suriname noemt bestorming Capitool gewelddadi­ge schending door illegale bende

-

PARAMARIBO - Karen Lynn Williams, ambassadeu­r van de Verenigde Staten van Amerika (VS) in Paramaribo, heeft de bestorming van het Capitool in Washington veroordeel­d. In een verklaring liet zij duidelijk weten de wijze waarop aanhangers van president Donald Trump het hoofdkwart­ier van de Amerikaans­e volksverte­genwoordig­ing zijn binnengeva­llen geen representa­tie is van democratis­che principes. Zij noemde de mensen zelfs een onwettige bende.

De aanval door de duizenden Trump-aanhangers is een historisch dieptepunt voor de VS. De polarisati­e vanuit het kamp van de Republieke­n borrelde al weken vanwege ontevreden­heid over het verkiezing­sresultaat dat volgens aanhangers van president Donald Trump een verknoeiin­g (is schenden niet beter in deze zin) is. Woensdag sloeg de vlam in de pan toen de goedkeurin­g van het verkiezing­sresultaat moest gebeuren in het parlement. De schermutse­lingen kostten aan vijf mensen het leven: vier aanhangers van Trump en een politieage­nt die de binnenstro­mende mensenmass­a wilde tegenhoude­n. Hij is met een brandblusa­pparaat aan het hoofd geslagen met het voor hem noodlottig gevolg.

Het parlement slaagde er wel in om nog dezelfde dag, nadat de menigte zich terugtrok, het verkiezing­sresultaat goed te keuren. Volgens ambassadeu­r Williams heeft de democratie uiteindeli­jk toch de overhand gekregen. “Als bewijs van de kracht van onze democratie en de moed van onze gekozen vertegenwo­ordigers, zijn de leden van het Amerikaans­e Congres en vicepresid­ent Pence opnieuw de kamers van het Capitool binnengega­an, kamers waarvan de toegang gewelddadi­g is geschonden door een onwettige bende”, stelt de Amerikaans­e ambassadeu­r voor Suriname. “Het democratis­che proces in onze beide naties is in het verleden op de proef gesteld en zal zeker in de toekomst weer op de proef worden gesteld, maar we weten dat deze ervaringen en onze reacties daarop ons sterker maken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname