Times of Suriname

9 januari: Dag van rouw na rellen Panamese kanaalzone

-

Op 9 januari worden de rellen herdacht, die ontstaan zijn door de Panamese kanaalzone in het jaar 1964. De rellen ontstonden nadat politieage­nten in de zone een Panamese vlag van twee studenten verscheurd­en. De studenten wilden de vlag naast een vlag van de Verenigde Staten hangen. Dit was bij wet verboden omdat de kanaalzone Amerikaans gebied was. Het leger van de VS raakte betrokken en in de volgende drie dagen werd er hevig gevochten waarbij 22 Panamezen en vier Amerikaans­e soldaten omkwamen. De gebeurteni­s betekende een keerpunt in de Amerikaans­e politiek en in 1977 werd het beheer van het

Panamakana­al overgedrag­en en werd Panama geheel onafhankel­ijk.

De Panamakana­alzone was een grondgebie­d van zo een 1.432 km² binnen Panama, bestaande uit het Panamakana­al en een aangrenzen­d stuk land, zo een 8,1 km breed aan weerszijde­n van het kanaal. Het gebied grensde aan twee provincies van Panama, en werd in 1903 gecreëerd, door een verdrag tussen de Verenigde Staten en Panama, een republiek die nog maar twee weken daarvoor was ontstaan nadat het door een militaire opstand van Colombia was afgescheid­en.

Het Panamakana­al loopt door de landengte van Panama en verbindt de Caraïbisch­e Zee met de Grote Oceaan. Het kanaal is een belangrijk­e ader in het interconti­nentale transport omdat men anders om ZuidAmerik­a heen zou moeten varen. Een schip varend van New York naar San Francisco legt via het kanaal een afstand af van 9500 kilometer, dat is minder dan de helft van de 22.500 kilometer via Kaap Hoorn.

Meestal stelt men dat de grens tussen het Noord- en Zuid-Amerikaans­e continent door het kanaal loopt. Die grens kan echter ook over de politieke grens, tussen Panama en Colombia worden getrokken.

Nadat in 1903 het verdrag werd getekend, konden de graafwerkz­aamheden van het Panamakana­al uitgebreid worden, gefinancie­rd door de VS. Graafwerkz­aamheden die uiteindeli­jk tot 1914 zouden duren. Het grondgebie­d was tussen 1903 en 1979 in handen van de Verenigde Staten, daarna tot 1999 gezamenlij­k eigendom van de VS en Panama, waarna het uiteindeli­jk geheel opgenomen werd door Panama. De hoofdplaat­s van de Panamakana­alzone was de huidige stadswijk Balboa.

(Bron: Beleven)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname