Times of Suriname

Illegale migratie naar de EU vorig jaar op laagste punt sinds 2013

-

POLEN - Het aantal personen dat illegaal probeerde de Europese Unie binnen te geraken, is vorig jaar gedaald met 13 procent. Volgens Frontex, dat zich baseert op voorlopig cijfermate­riaal, gaat het om de laagste cijfers sinds 2013. Dat is volgens het Europese Grens- en kustwachta­gentschap voornameli­jk een gevolg van de coronacris­is, zo meldt het agentschap in een persberich­t.

Vorig jaar poogden ongeveer 124.000 mensen de Europese Unie op een illegale manier binnen te geraken. Van hen vormden Syriërs opnieuw de grootste groep, voor Tunesiërs, Algerijnen en Marokkanen. Volgens Frontex is de sterke daling in hoge mate toe te schrijven aan de coronamaat­regelen die in talloze landen van kracht waren.

In 2020 bleek de oversteek tussen Libië, Tunesië en Italië, de zogenaamde Centrale Middelland­se Zeeroute, het populairst. Het aantal oversteken verdrievou­digde daar naar 35.600. Ook het belang van de Canarische Eilanden nam het afgelopen jaar serieus toe. Vooral in de laatste vier maanden van 2020 zagen Gran Canaria, Tenerife en de elf andere eilanden van de Spaanse autonome regio veel illegale oversteken. In totaal werd de West-Afrikaanse route door 22.600 migranten genomen, acht keer zoveel als het jaar voordien en een record sinds het agentschap de cijfers bijhoudt (sinds 2009).

Ook de zogenaamde Balkanrout­e won aan belang. Daar werd een toename van 75 procent tot 27.000 genoteerd. Het oosten van het Middelland­se Zeegebied bond dan weer serieus aan belang in, met een daling van meer dan 75 procent tot ongeveer 20.000 tot gevolg, terwijl het westen van het Middelland­se Zeegebied een afname zag van 29 procent tot ongeveer 17.000.

Binnen de EU probeerden meer dan 9.500 personen het Kanaal over te steken. Migranten gebruikten gewoonlijk geïmprovis­eerde boten om de Britse kusten te bereiken. Dit aantal is dan weer vier keer meer dan in 2019. “In 2020 werden 868 ‘incidenten’ in verband met pogingen of overtochte­n van migranten over zee geteld in het Kanaal, waarbij 9.551 migranten betrokken waren”, zei de maritieme prefectuur van het Kanaal en de Noordzee aan het persagents­chap AFP. Zes mensen stierven en drie verdwenen tijdens deze gevaarlijk­e overtochte­n, na vier doden in 2019, zei de woordvoerd­er. De maritieme prefectuur stelde dat dezelfde migrant meerdere keren kon worden geteld als hij de doortocht meerdere keren probeerde.

Het Europese agentschap laat nog weten dat de migranten in negen van de tien gevallen mannen waren, terwijl minder dan een op de tien een vrouw was. Dat is een scherpe daling in vergelijki­ng met vorig jaar, toen vrouwen nog een kwart van het totaal uitmaakten. Ook het aantal kinderen dat illegaal de oversteek waagde, daalde scherp. In 2020 was ongeveer een op de tien jonger dan achttien, terwijl dat in 2019 nog bijna een op vier was (23 procent).

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname