Times of Suriname

Nauwkeurig­e spuiten: België heeft 70.000 extra inentingen

-

BELGIЁ Belgische zorgverlen­ers kunnen veel meer mensen inenten tegen het coronaviru­s dankzij het gebruik van zeer nauwkeurig­e spuiten. Hoewel een flacon van het Pfizervacc­in volgens de bijsluiter goed is voor vijf prikken, lukt het in België volgens lokale media in vrijwel alle gevallen om ook een zesde dosis uit het flesje te halen.

Het Nieuwsblad schrijft dat de winst enorm is. België verwacht deze maand 350.000 doses van het coronavacc­in. Dankzij de hypernauwk­eurige spuiten wordt gerekend op een ‘bonus’ van 70.000 inentingen. “We kunnen een vijfde meer mensen vaccineren”, zegt

Roel Van Giel, voorzitter van huisartsen­vereniging Domus Medica.

Dat in deze zogeheten multidose vials een restant achterblij­ft is heel normaal. Voor één shot is precies 0,3 ml vloeistof nodig. Bij het optrekken en injecteren is er altijd een beetje verlies, een deel blijft achter in de naald en spuit. Bij die kleine hoeveelhed­en bestaat dan het risico dat voor de vijfde persoon in de rij onvoldoend­e vaccin overblijft. Om dat te voorkomen vult Pfizer de flacons ruim voldoende. Maar waar de verpleegku­ndigen in andere landen zich gelukkig prijzen als het restant volstaat voor een zesde prikje, lukt het bij ons standaard om zes dosissen uit de flesjes te puren. Soms is zelfs een zevende mogelijk. “Enkel bij een onzorgvuld­igheid lukt dat niet”, aldus Van Giel. “Onze overheid heeft heel goede spuiten gekocht. Door de vorm blijft er nauwelijks vloeistof achter”, aldus Thomas De Rijdt van de apotheek van het UZ Leuven. “Wij gebruiken die momenteel, maar wat als we ze morgen niet meer hebben? Ik denk niet dat we de hele vaccinatie­campagne dit type gaan kunnen gebruiken. De hele wereld wil ze hebben.”

Ook op andere plaatsen in Europa kunnen meer mensen worden ingeënt dan verwacht. In Denemarken lukt het volgens plaatselij­ke media soms om zeven doses uit een flesje te halen, twee meer dan verwacht. De Amerikaans­e toezichtho­uder FDA erkende vorige maand al dat mogelijk meer doses uit flesjes gehaald kunnen worden dan staat aangegeven. De medicijnwa­akhond benadrukte toen volgens nieuwssite Politico dat het vanwege de gezondheid­scrisis “acceptabel is om iedere dosis te gebruiken die bemachtigd kan worden.” Sommige apothekers zouden uit voorzorg niet meer dan vijf doses uit flesjes hebben gehaald. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname