Times of Suriname

Code rood en -35 graden in Spanje, ergste komt nog

- De informele wijk Canada Real aan de rand van Madrid, waar mensen al 4 maanden geen stroom hebben, is hard geraakt door het winterweer. (Foto: De Telegraaf)

PANJE - Na een dag is het kouderecor­d in Spanje alweer gesneuveld. Werd het woensdag in het skigebied Baqueira Beretop in Catalonië -34,1 graden, donderdag zakte het kwik nog verder onder nul. In Vega de Liordes, ongeveer 400 kilometer ten noorden van Madrid, werd een temperatuu­r van -35,8 graden gemeten, meldt het regionale meteorolog­ische instituut Noromet. Niet eerder werd het zo koud in Spanje.

Het ongewoon koude weer wordt veroorzaak­t door storm Filomena, die behalve extreem lage temperatur­en ook aanhoudend­e regen, zware stormen, hoge golven en sneeuw met zich meebrengt. Zo werd de hoofdstad Madrid donderdag bedekt onder een laag sneeuw en ook in het noorden en midden van het land sneeuwde het urenlang. Ook het Nederlands­e weerbureau Weeronline houdt de unieke situatie in Spanje in de gaten. Er wordt nog eens 20 centimeter sneeuw verwacht op veel plekken in het midden van het land, lokaal zelfs tot 40 centimeter. Code rood is van kracht.

“Doordat het in de bergachtig­e gebieden tijdelijk flink kan waaien is bovendien kans op sneeuwduin­en”, meldt Jaco van Wezel van Weeronline. Ook in Madrid gaat het sneeuwen.

In het noorden valt vermoedeli­jk niets, in het zuiden veel regen. Daar geldt code oranje. “In sommige regio’s is gisteren 70-100 mm regen vallen en daarbij is de kans op overlast aanzienlij­k”, aldus Van Wezel.

Volgens meteorolog­en zal het winterweer in ieder geval tot en met zondag aanhouden. (De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname