Times of Suriname

Rechtbank: Japan moet Zuid-Koreaanse ‘troostmeis­jes’ compensere­n

-

JAPAN - Japan moet twaalf Zuid-Koreaanse vrouwen die in de Tweede Wereldoorl­og als seksslaaf werkten een schadeverg­oeding betalen. Een rechtbank in de ZuidKoreaa­nse hoofdstad Seoul heeft dat bepaald. Japan heeft al gezegd dat het zich niet zal houden aan de uitspraak. De twaalf werden in de oorlog, toen Japan Zuid-Korea bezet hield, ingezet als ‘troostmeis­jes’. Dat waren vrouwen die door het Japanse leger werden gedwongen om in militaire bordelen te werken.

De twee landen ruzieden jaren over compensati­e voor de troostmeis­jes. In 2015 sloten de regeringen een akkoord dat daaraan een eind moest maken, maar de later aangetrede­n Zuid-Koreaanse president Moon veegde die deal van tafel omdat hij het er niet mee eens was.

De twaalf vrouwen die de huidige zaak aanspanden, deden dat al in 2013. In de tussentijd zijn er zeven overleden. De rechtbank heeft nu bepaald dat alle twaalf recht hebben op 100 miljoen won, oftewel bijna 75.000 euro. Het verweer van Japan dat een Zuid-Koreaanse rechtbank niet gerechtigd is om de Japanse overheid aansprakel­ijk te stellen, is volgens de rechter niet houdbaar. “Er is geen sprake van staatsimmu­niteit, omdat de misdaden tegen onze burgers werden gepleegd op het Koreaanse schiereila­nd, dat illegaal werd bezet door Japan”, staat in het vonnis.

De vrouwen zijn volgens de rechtbank het slachtoffe­r geworden van “ruwe seksuele activiteit­en” door Japanse militairen. Ze kregen onder meer te maken met geslachtsz­iektes, ongewenste zwangersch­appen en mentale problemen die nooit zijn verdwenen.

Het vonnis komt op een moment dat de betrekking­en tussen Japan en Zuid-Korea toch al niet goed zijn. Er spelen handelscon­flicten en de landen steggelen ook over compensati­e aan ZuidKoreaa­nse dwangarbei­ders uit de Tweede Wereldoorl­og. In een reactie heeft de Japanse regering de uitspraak onacceptab­el genoemd. De Zuid-Koreaanse ambassadeu­r in Tokio is op het matje geroepen.

Zuid-Korea zegt op zijn beurt dat het de uitspraak van de rechter respecteer­t en dat het belangrijk is dat de waardighei­d van de vrouwen wordt hersteld. De regering wil onderzoeke­n wat het vonnis zal betekenen voor de betrekking­en tussen beide landen. “We hechten aan een constructi­eve samenwerki­ng”, staat in een verklaring. (NOS)

 ??  ?? In Seoul wordt al jarenlang elke week betoogd om aandacht te vragen voor de seksslaven uit de Tweede Wereldoorl­og. (Foto: NOS)
In Seoul wordt al jarenlang elke week betoogd om aandacht te vragen voor de seksslaven uit de Tweede Wereldoorl­og. (Foto: NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname