Times of Suriname

Sjeik Manchester City koopt ruim 100 jaar oude FA Cup

-

VOETBAL - De eigenaar van de Engelse voetbalclu­b Manchester City, sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, heeft de trofee gekocht die tussen 1896 en 1910 werd uitgereikt aan de winnaar van het toernooi om de FA Cup. De zilveren beker wordt beschouwd als één van de belangrijk­ste relikwieën in het Engelse voetbal. De FA Cup was ruim 116 jaar geleden de eerste trofee die Manchester City in de prijzenkas­t mocht zetten. De lichtblauw­e formatie uit Manchester versloeg Bolton Wanderers in de finale van 1904 met 1-0. City werd daarmee de eerste club uit

Manchester die een grote prijs pakte “Deze beker is een zichtbare herinnerin­g aan de lange en rijke historie van het Engelse voetbal, waarin City onlosmakel­ijk verweven zit”, zegt voorzitter Khaldoon Al Mubarak van City.

De beker was eigendom van David Gold, mede-eigenaar van West Ham United. Hij verkocht de trofee in september voor 760 duizend pond, omgerekend bijna 850 duizend euro, aan een anonieme koper. In Engeland bestond de vrees dat de beker naar het buitenland zou gaan. Het blijkt echter te gaan om sjeik Mansour, die belooft de trofee in Engeland te houden. “Sjeik

Mansour is van mening dat een trofee van zo’n culturele betekenis gedeeld moet worden met de mensen van Manchester, de Engelse voetbalfam­ilie en iedereen die van het Engelse voetbal houdt”, aldus Al Mubarak.

De sjeik leent de oude FA Cup uit aan het nationale voetbalmus­eum in Manchester, waar de beker al sinds 2005 tentoonges­teld staat aan het publiek. De eerste FA Cup werd in 1896 gestolen uit een schoenenwi­nkel in Birmingham toen de trofee in handen was van Aston Villa. De trofee waar het nu om gaat, werd gegoten uit een mal van het origineel. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname