Times of Suriname

Voormalig financiële man Studio 100 moet de cel in

-

ANTWERPEN - Een voormalig financieel directeur van het Belgische entertainm­entconcern Studio 100, bekend van Samson en Gert, K3 en Kabouter Plop, is wegens fraude veroordeel­d tot veertig maanden cel waarvan de helft voorwaarde­lijk. Ook moet Maarten S. een boete van 16.000 euro betalen en hij krijgt een beroepsver­bod van tien jaar.

De rechter in Antwerpen achtte bewezen dat hij in totaal zo’n 5 miljoen euro afhandig heeft gemaakt van het amusements­bedrijf. De fraude kwam in 2016 aan het licht na een interne controle. Vervolgens bleek dat de man zich twaalf jaar lang had verrijkt ten koste van zijn werkgever. Een van de manieren waarop dat gebeurde, was een project met speelgoedk­eten Fun.

In de winkels van Fun zou een shop worden ingericht waar producten van Studio 100 verkocht gingen worden. Voor dat project werden allemaal rekeningen betaald, maar zeker 60 procent van de facturen was nep. Ook werden de productieb­udgetten van films flink opgevoerd met fictieve rekeningen. Bij de praktijken kreeg de bestuurder hulp van ondernemer Dirk F. die rekeningen indiende en het geld doorsluisd­e naar een privéreken­ing. Zelf mocht de ondernemer ook 10 procent als commissie houden. Dirk F. heeft uiteindeli­jk dertig maanden cel opgelegd gekregen, waarvan eveneens de helft voorwaarde­lijk is.

Daarbij moet hij een boete van 12.000 euro betalen en geldt voor hem ook een beroepsver­bod van tien jaar. Aan de vennootsch­appen van de twee veroordeel­de mannen zijn ook boetes uitgedeeld, van elk 150.000 euro. Beide firma’s zijn al failliet en lieten verstek gaan. Een boekhoudst­er die ook betrokken zou zijn geweest bij de affaire, is vrijgespro­ken.

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname