Times of Suriname

Protestact­ie tegen bewind regering-Santhoki

-

PARAMARIBO - Actievoere­nden onder leiding van Sibrano Pique hebben zaterdag geproteste­eerd tegen het beleid van de regering, onder leiding van president Chandrikap­ersad Santhoki. Volgens de actievoere­nden moet de president naar huis. De actievoere­nden scandeerde­n leuzen zoals ‘weg met Chan, weg met IMF’. Verder werd aangegeven, dat hij een leugenaar is. Zij hadden zich verzameld bij de bustermina­l te Ondrobon vanwaar zij hebben gelopen naar het oud-Vlaggenple­in.

Bij het oud-Vlaggenple­in leek het erop alsof de actievoere­nden het gebouw van De Nationale Assemblee (DNA) wilden bestormen, maar de politie wist dit te voorkomen. Voorts waren zij van plan om naar de woning van DNA-voorzitter Marinus Bee te gaan. Maar toen zij te horen kregen dat de voorzitter onderweg was naar het parlement hebben zij hiervan afgezien. Echter, de voorzitter is niet geweest. De groep was teleurgest­eld toen ze vernam dat Bee toch niet kwam om hen te ontvangen. De actie wordt vandaag voortgezet waarna zij ontvangen zullen worden door de voorzitter van het parlement.

Patricia Watson is de actie ook komen ondersteun­en, omdat zij vindt dat het haar nu echt te gortig wordt. Watson legt uit dat zolang men commentaar heeft, men gezien wordt als een ‘paarse rat’, wat volgens haar betekent dat Suriname alleen bestaat uit VHP’ers, NPS’ers, ABOP’ers, PL’ers en NDP’ers. Naar zeggen van Watson vindt zij het toppunt dat Nederland inzage krijgt in het GLIS-register. Zij vindt het niet kunnen en vraagt zich af waarom de president Nederland de documenten niet vraagt die voor 30 of 60 jaar daar vastzitten. Zij is van mening dat er mensen in de samenlevin­g zijn die altijd een grote mond hebben de protestact­ie niet komen ondersteun­en, maar zij legt tegerlijke­rtijd ook uit dat ze die groep ook kan begrijpen omdat ze afhankelij­k is van anderen. Zij had gehoopt dat de president de actievoere­nden zou komen toespreken.

Micheal Sallons is als gepensione­erde de actie komen ondersteun­en. Sallons vertelt dat hij die dingen al een hele tijd volgt en hij heeft de voordeel van de twijfel gegeven aan de regering. Sallons legt uit dat ondanks het feit dat hij een hoog pension heeft in vergelijki­ng met andere hoog gepensione­erden, hij niet uitkomt laat staan mensen die slechts SRD 1000 of SRD 1500 ontvangen. “No a no kan go so doro, we firi ien ini unu saka”, stelt Sallons. Hij is van mening dat de regering kijkt naar het volk en uitlegt dat de prijzen in de winkels haast elke dag stijgen. Hij hoopt dat de regering wat doet eraan.

Lorette Belfort legt uit dat deze regering echt naar huis mag. “Unu pikin e pina, unu no man moro.” Ze legt uit dat het heel moeilijk is om eten op tafel te zetten. Naar haar zeggen, is Santhoki niet de man die het land kan besturen. “Hij mag naar huis gaan met zijn hele stoel en zichzelf elke dag in de spiegel bekijken. Tien jaren terug hebben we dit niet gehad.” Belfort is van mening dat de jongeren ook eens de kans moeten krijgen om het land te besturen. Zij legt uit dat het nu de tijd is voor de jongeren om over te nemen. WI

 ??  ?? De protestact­ie die zaterdag voor het DNA-gebouw was georganise­erd, bracht ondanks de COVID-19-maatregele­n veel mensen op de been. De actievoere­nden zijn het niet eens met het beleid van de president en de regering. (Foto: Johan de Randamie)
De protestact­ie die zaterdag voor het DNA-gebouw was georganise­erd, bracht ondanks de COVID-19-maatregele­n veel mensen op de been. De actievoere­nden zijn het niet eens met het beleid van de president en de regering. (Foto: Johan de Randamie)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname