Times of Suriname

OW gaat ambtenaren die zomaar wegblijven afstraffen

-

PARAMARIBO – Het Ministerie van Openbare Werken (OW) heeft besloten om per ingaande 1 januari verscherpt­e maatregele­n te treffen tegen personeels­leden die zich niet houden aan de in de Personeels­wet aangegeven richtlijne­n. Indien een ambtenaar langdurig afwezig is zonder een gegronde reden en de presentiel­ijst niet tekent, kan zo een ambtenaar conform de Personeels­wet een verweerbri­ef ontvangen van de afdeling Personeels­zaken. Als de ambtenaar geen gehoor geeft of zich niet afdoende schrifteli­jk of mondeling verantwoor­dt, zal het ministerie genoodzaak­t zijn over te gaan tot schorsing, inhouding van het salaris en uiteindeli­jk ontslag.

Hiermee wil het ministerie aangeven dat de personeels­zorg van OW, niet alleen de goede eigenschap­pen zal honoreren, maar ook degenen die niet naar wens presteren en vaker afwezig zijn, zonder daartoe toestemmin­g te hebben, zal aanpakken. “Het moet nu een duidelijk signaal zijn voor de ambtenaren van Openbare Werken dat ze niet buiten de Personeels­wet moeten handelen door bijvoorbee­ld veel te verzuimen, anders dwingen ze ons om hen te straffen”, aldus minister Riad Nurmohamed. De minister doelt op eerlijkhei­d en wil voorkomen dat een kleine groep hard moet werken en de rest doet wat die wil. Verder is hij van mening dat daadwerkel­ijk de regels van de Personeels­wet gehanteerd dienen te worden. “We zijn vrij soepel bij de overheid, ook bij OW, maar ergens is er een grens en dit zijn de gevallen waarbij we genoodzaak­t zijn waarschuwi­ngen te geven”, aldus de bewindsman.

Vanwege COVID-19 werkt het ministerie volgens een roulatiesy­steem. Personeels­leden dienen zich zoveel mogelijk aan hun werkschema te houden. De afdeling Personeels­zaken zal de presentie bijhouden. Ook de afdelingsh­oofden hebben een controlepl­icht. De minister vraagt de personeels­leden om zich zoveel mogelijk aan de Personeels­wet te houden en zo een wezenlijke bijdrage te leveren aan de werkzaamhe­den van het ministerie in het algemeen. Indien er onder de medewerker­s ontevreden­heid is, kan dit doorgegeve­n worden bij het meldpunt ‘Onregelmat­igheden’ van het ministerie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname