Times of Suriname

Commissie Diasporaka­pitaal heeft adviesrapp­ort af

-

PARAMARIBO – De commissie Diasporaka­pitaal heeft het rapport, hoe te komen aan diasporaka­pitaal uit voornameli­jk Nederland, binnen de vastgestel­de termijn van drie maanden afgerond. Het document is vrijdag door commissiev­oorzitter Henry Ori aan het staatshoof­d overhandig­d. Deze commissie had onder meer als taak onderzoek te doen naar mogelijkhe­den hoe diasporaka­pitaal naar de Republiek Suriname te krijgen.

In het rapport is voor het staatshoof­d op een rij gezet welke instrument­en Suriname zou kunnen toepassen, wat de randvoorwa­arden zijn en welke extra wetgevings­producten nodig zijn om die omgeving te creëren opdat er diasporaka­pitaal wordt ontwikkeld.

Het uiteindeli­jke doel is dat er een diasporaba­nk komt. Echter, voordat dit punt wordt bereikt, zullen er drie belangrijk­e tussenstap­pen gezet moeten worden. Een hiervan is de mogelijkhe­id tot obligaties en investerin­gen. De diaspora in Nederland is onder meer geïnteress­eerd in investeren in woningbouw en de agrarische sector. Met de diasporaba­nk moet het mogelijk zijn om tussen Suriname en Nederland veel meer betrokkenh­eid te krijgen in kapitaalbe­weging en -investerin­g gekoppeld aan een portfolio van sectoren, activiteit­en en projecten.

Vooralsnog wordt gemikt op de diaspora in Nederland omdat daar de grootste groep Surinamers woont. Die heeft van de nieuwe Surinaamse regering een positief beeld en het imago schept vertrouwen. De commissiev­oorzitter zegt echter dat er ook aan wetgevings­vraagstukk­en gewerkt dient te worden, omdat de wereld streng kijkt naar kapitaalst­romen. Hij benadrukt dat door het prudente beleid en financiële transparan­tie van de regering ook vertrouwen zal ontstaan bij investeerd­ers om zaken met Suriname te doen. Ori haast zich erbij te zeggen dat het niet slechts financieel kapitaal betreft, waarmee men wil investeren, maar ook kennis en netwerken.

Voor de nieuwe Surinaamse ambassadeu­r in Nederland, Rajendre Khargi, is er een belangrijk­e rol weggelegd. Hij heeft ook een rol gehad in het tot stand komen van het rapport. Echter, de diplomaat zal de verbinding­spersoon moeten worden tussen het reeds ingestelde Diaspora Instituut Suriname (DIS) en het nog op te zetten Diaspora Instituut Nederland (DIN). Over de termijn waarbinnen diasporaka­pitaal beschikbaa­r kan zijn, zegt de commissiev­oorzitter dat hierin geduld betracht moet worden. Er zijn overigens reeds kleine successen op dit gebied, en wel in de medische sector waar er een donatie is gestort voor een aanstaande niertransp­lantatie in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Toch verwacht hij tussen zes maanden en een jaar wat directe resultaten, maar hij voegt eraan toe dat er voor het opzetten van een fonds ook een aantal technische procedures moeten plaatsvind­en. Ori: “Er gaat aan beide kanten hard gewerkt worden om dit soort structuren een body te geven en hard aan de slag te gaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname