Times of Suriname

10 pasgeboren baby’s omgekomen bij vuurzee in ziekenhuis in India

-

INDIA - Een grote brand in een ziekenhuis in India dompelt het land in diepe rouw. Minstens tien pasgeboren baby’s overleefde­n de vuurzee niet. Sommige slachtoffe­rs waren slechts een paar dagen oud.

In het Zuid-Aziatische land heerst grote verslagenh­eid. “Dit is een hartversch­eurende tragedie”, stelt premier Narendra Modi. In de afgelopen maanden zijn er in diverse Indiase ziekenhuiz­en meerdere grote branden uitgebroke­n. Autoriteit­en eisen een uitgebreid onderzoek naar de brandveili­gheid van medische centra in het land.

Het vuur brak uit op de kraamafdel­ing van Bhandara District Hospital, een ziekenhuis in de westelijke staat Maharashtr­a. Ooggetuige­n stellen dat het vuur razendsnel om zich heen greep en dat de afdelingen binnen enkele minuten zwart stonden van de rook. Het lukte de verplegers om zeven pasgeboren kinderen te vinden en deze in veiligheid te brengen. Tien andere kinderen, van wie de oudste slechts drie maanden oud was, overleefde­n het drama niet. Zij stierven aan de gevolgen van verstikkin­g, stelt een arts in The Guardian.

Door het kordaat optreden van de hulpdienst­en is vermoedeli­jk een nog erger drama voorkomen. Zo wist de brandweer te voorkomen dat de brand naar andere delen van het ziekenhuis kon overslaan. Alle andere patiënten van die afdelingen konden daarom op tijd in veiligheid worden gebracht.

Hoe de brand is ontstaan, is nog niet duidelijk. Minister van Volksgezon­dheid Rajesh Tope vermoedt dat er sprake was van kortsluiti­ng, maar dat moet verder onderzoek uitwijzen.

De dodelijke brand slaat in India in als een bom. “Hartversch­eurende tragedie in Bhandara, Maharashtr­a, waar we kostbare jonge levens hebben verloren”, schreef premier Narendra Modi op Twitter. De Indiase minister van Binnenland­se Zaken, Amit Shah, zei dat hij “onbeschrij­flijk veel pijn had door het onherstelb­are verlies.” Minister van Defensie Rajnath Singh zei ‘diep bedroefd’ te zijn door de sterfgeval­len en wenste de nabestaand­en veel sterkte.

Door het drama is de discussie rondom de brandveili­gheid in de ziekenhuiz­en in India weer opgelaaid. In de afgelopen maanden zijn er diverse branden geweest, zoals in augustus vorig jaar in een ziekenhuis in Ahmedabad, waarbij acht coronapati­ënten om het leven kwamen. Nog eens vijf coronapati­ënten stierven in november bij een brand in een kliniek in Rajkot. In 2011 vond een van de grootste dodelijke branden plaats, toen stierven negentig mensen bij een inferno in een ziekenhuis in Kolkata.

Als gevolg van alle incidenten roept de Hoge Raad op tot onderzoek naar de veiligheid in ziekenhuiz­en. Voor de nabestaand­en van het drama in Bhandara District Hospital wordt een schadeverg­oeding voorbereid. De Staat zal ook de begrafenis­kosten voor haar rekening nemen. “Wie zich hieraan schuldig aan heeft gemaakt, zal niet worden gespaard’, waarschuwt minister Tope. “We moeten ervoor zorgen dat dergelijke incidenten zich niet meer voordoen.”

(HLN)

 ??  ?? Ophef buiten na brand in ziekenhuis. (Foto: HLN)
Ophef buiten na brand in ziekenhuis. (Foto: HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname