Times of Suriname

Turkse president Erdogan stopt met gebruik WhatsApp

-

TURKIJE - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stopt met het gebruik van berichtend­ienst WhatsApp. Volgens de woordvoeri­ng van de president hebben de nieuwe gebruikers­voorwaarde­n de zorgen over de privacy aangewakke­rd en is de dienst in de ban gedaan.

In plaats van WhatsApp zullen de president en zijn gevolg in vervolg gebruikmak­en van gecodeerde diensten van de berichtena­pp BiP van de Turkse telecomaan­bieder Turkcell. De wijziging valt samen met Erdogans bredere campagne tegen socialmedi­aplatforms. Volgens critici probeert de Turkse president daarmee afwijkende meningen in te dammen.

De veranderin­gen in de voorwaarde­n en diensten van WhatsApp worden op 8 februari van kracht. Dan wordt het onder meer mogelijk om gegevens te delen met het moederbedr­ijf Facebook. Gebruikers moeten akkoord gaan met de nieuwe voorwaarde­n anders verliezen ze de toegang tot hun accounts bij WhatsApp. Miljardair en technologi­eonderneme­r Elon Musk deed eerder een oproep om over te stappen op de concurrere­nde app Signal. Dat heeft geleid tot een toename van het aantal nieuwe gebruikers van die dienst. Turkcell meldde een soortgelij­k patroon in Turkije. In de laatste 24 uur zag BiP het aantal gebruikers met ongeveer 1 miljoen groeien, meldt het bedrijf. Sinds de lancering in 2013 is de app meer dan 53 miljoen keer gedownload, aldus Turkcell. Erdogan riep de Turken ook op om over te schakelen naar BiP.

Eerder beboette Turkije sociale mediabedri­jven omdat zij geen lokale vertegenwo­ordiger hadden aangesteld, zoals een nieuwe wet voorschree­f. Activisten beschuldig­en de president ervan steeds autoritair­der te handelen. De vereiste benoeming van vertegenwo­ordigers is volgens hen vooral bedoeld om platformen in Turkije onbruikbaa­r te maken.

In Turkije worden regelmatig gebruikers van sociale media gearrestee­rd, omdat zij op de platformen Erdogan zouden hebben beledigd. De toegang tot Twitter in het land is belemmerd. (HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname