Times of Suriname

Ondanks maatregele­n opnieuw grote volkstoelo­op rond Baraque Fraiture: “Mensen hebben echt nergens respect voor”

-

BELGIЁ Ondanks alle maatregele­n van het lokale bestuur, was er gisteren opnieuw sprake van een massale volkstoelo­op rond de heuvel Baraque Fraiture in de provincie Luxemburg. Dat meldt de politie. De politie had uit voorzorg nu zelfs de afritten van de E25 afgesloten. Ook het crisiscent­rum roept op weg te blijven. “Door de zware sneeuwval zijn de wegen ontoeganke­lijk en zitten er veel mensen vast in hun voertuigen.” In de Hoge Venen wordt het wandelverb­od wel goed opgevolgd.

Ook de afgelopen dagen was er al veel volk in de buurt van de heuvel, wat het gemeentebe­stuur van Vielsalm tot ingrijpen noopte. Zo is de toegang tot de skipiste verboden en zijn verschille­nde wegen afgesloten, waaronder de N30 tussen de Baraque Fraiture en de gemeente Manhay. Verschille­nde dorpen in de buurt zijn enkel nog toegankeli­jk voor plaatselij­k verkeer.

Al die maatregele­n konden niet verhindere­n dat toeristen volgens de politie massaal naar de regio zijn afgezakt, met files en verkeersch­aos tot gevolg. Commissari­s Marc Antoine sluit daarom nog extra wegen af. Hij heeft het over onrespectv­ol gedrag. “De omwonenden lijden onder een toeloop van mensen die daar niets te zoeken hebben. Mensen respectere­n echt niets, iedereen rijdt maar in elke richting. Sommigen komen zelfs uit Nederland.” Volgens Antoine kan het verkeer slechts stapvoets vooruit en is er geen enkele mogelijkhe­id om te parkeren.

Ook het crisiscent­rum zei in een Facebookbe­richt dat “door de weersomsta­ndigheden (zware sneeuwval) de wegen ontoeganke­lijk zijn en veel mensen vastzitten in hun voertuigen”. Intussen is ook de federale politie ter plaatse om het verkeer opnieuw vlot te krijgen.

Aan RTL Info zei commissari­s Antoine nog dat de politie rond 16 uur de afritten van de autosnelwe­g E25 heeft afgesloten. “Ik kan begrijpen dat de mensen zich door de lockdown willen ontspannen. Kinderen willen in de sneeuw spelen. Maar de Ardennen kunnen zoveel volk gewoon niet aan. Zeker niet in deze omstandigh­eden.” De politie roept dan ook nogmaals op de nodige afstand te bewaren en een mondmasker te dragen, ‘zelfs in de sneeuw’.

Het verbod om te wandelen in de Hoge Venen werd vandaag wel goed opgevolgd. Dat meldt Daniel Stoffels, burgemeest­er van Weismes. “Er daagden zaterdag maar weinig toeristen op aan het natuurgebi­ed en de politie heeft dus niet veel auto’s moeten terugsture­n”, zegt Stoffels. De wandelaars hebben volgens hem voor andere dorpen gekozen, waar ook sneeuw ligt. “De toeristens­troom werd dus beter verdeeld.”

Hervé Jamar, gouverneur van Luik, besloot het wandelgebi­ed voor het tweede weekend op rij te sluiten, om een toeloop te vermijden. Het verbod is gedurende het weekend van kracht van 8.00 uur tot 17.00 uur.

(HLN)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname