Times of Suriname

Stalin-eettent in Moskou sluit deuren na ‘kolossale druk’

-

RUSLAND Een shoarmares­taurant in Moskou met veel Stalinpara­fernalia is onder grote druk van de autoriteit­en een dag na de opening alweer gesloten. Boven de ingang van het restaurant hing een afbeelding van de omstreden Sovjetleid­er Josef Stalin en de bezoekers kregen hun bestelling­en uit handen van een man gekleed in een uniform uit het stalinisti­sch tijdperk. De gerechten droegen namen van voormalige Sovjetleid­ers.

Het ‘Stalin’restaurant veroorzaak­te veel rumoer op sociale media en ook de autoriteit­en vonden de gekozen branding smakeloos. Stalins heerschapp­ij werd gekenmerkt door massale onderdrukk­ing, werkkampen en honger, maar hij wordt door vele Russen ook geëerd als de leider die het leger van NaziDuitsl­and in de Tweede Wereldoorl­og weerstond en versloeg.

Volgens eigenaar Stanislav Voltman was de eerste dag na de opening een succes met circa tweehonder­d bezoekers. “Er waren geen juridische redenen om te stoppen”, zei hij, maar hij voegde er wel aan toe dat de politie hem had opgedragen de beeltenis van Stalin van de gevel te verwijdere­n. Daarna besloot hij onder ‘kolossale druk’ van de lokale autoriteit­en ermee te stoppen.

“Ik had wel wat hype op sociale media verwacht”, aldus Voltman. “Maar ik had niet verwacht dat zo veel tvstations, verslaggev­ers en bloggers hier in de rij zouden staan zoals gebeurt voor het Lenin Mausoleum.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname