Times of Suriname

Musculoske­letale pijn: pijn in botten, spieren en pezen

-

Musculoske­letale pijn duidt op pijn aan de botten, spieren, ligamenten, pezen en zenuwen. De pijnklacht­en varieren van mild tot ernstig, zijn acuut of chronisch en zijn lokaal of verspreid. Veelal ontstaat musculoske­letale pijn als gevolg van lage rugpijn door overmatig gebruik of een slechte houding, maar ook verwonding­en leiden tot de pijnklacht­en. Naast de pijn ontstaan ook nog andere symptomen zoals vermoeidhe­id en spiertrekk­ingen. De arts zet een medicament­euze behandelin­g in die mogelijk wordt aangevuld door één of meer andere behandelin­gen. De pijn is soms erg slopend en leidt mogelijk tot zowel fysieke als psychische complicati­es.

Musculoske­letale pijn komt vaak voor bij ouderen. Wellicht lijdt 50-90 procent van de zestigplus­sers aan een vorm van musculoske­letale pijn. Dit percentage ligt soms heel hoog omdat ouderen familie en verzorgers niet met de pijn lastig willen vallen. Daarnaast schrijven ouderen de musculoske­letale pijn sneller toe aan het verouderin­gsproces. Bijgevolg krijgen veel ouderen geen goede diagnose en lijden ze vaak onnodig aan pijn.

In de meeste gevallen is musculoske­letale pijn het gevolg van een verwonding aan de botten, gewrichten, spieren, pezen, ligamenten of zenuwen. Dit resulteert dan uit schokkende bewegingen, auto-ongelukken, valpartije­n, breuken, verstuikin­gen, dislocatie­s (ontwrichti­ngen). Overmatig gebruik leidt mogelijk ook tot musculoske­letale pijn, hetgeen bij 33 procent van de volwassene­n tot stand komt. Lage rugpijn door overmatig gebruik is de meest voorkomend­e werkgerela­teerde diagnose in de westerse samenlevin­g.

Een slechte houding, veranderin­gen in de houding, een slechte lichaamsbo­uw, of langdurige immobilisa­tie zijn ook oorzaken van musculoske­letale pijn. Deze leiden namelijk tot problemen met de positie van de wervelkolo­m en veroorzake­n kortere spieren, waardoor andere spieren overmatig worden gebruikt worden en pijn veroorzake­n.

Fibromyalg­ie is een aandoening die wijdverspr­eide pijn in de spieren, pezen of ligamenten veroorzaak­t. De pijn treft meestal meerdere locaties. Fibromyalg­ie gaat meestal gepaard met andere symptomen, zoals vermoeidhe­id, slaapprobl­emen en geheugen- en stemmingsp­roblemen. Door verwonding­en en ziekten aan de gewrichten, ontstaat gewrichtss­tijfheid en milde tot ernstige gewrichtsp­ijn (artralgie). Ook bij artritis (gewrichtso­ntsteking) treedt gewrichtsp­ijn op. Diverse soorten gewrichtso­ntstekinge­n leiden tot pijnlijke gewrichten, zoals reumatoïde artritis (ontsteking van gewrichten en organen), artrose (reumatisch­e aandoening van gewrichtsk­raakbeen) en infectieuz­e artritis (ontsteking van een gewricht door een infectie). Veelal verergert de gewrichtsp­ijn bij het verplaatse­n van het gewricht. De gewrichten zwellen mogelijk ook op (gewrichtsz­welling). Een slijmbeurs is een kleine, met vloeistof gevulde zak. Dit beschermt de gewrichten. Pijn aan de slijmbeurz­en ontstaat door een ontsteking (bursitis), een trauma, overmatig gebruik, jicht (ziekte met pijn en zwelling aan grote teen en andere gewrichten) of een infectie. De pijn is meestal erger bij het verplaatse­n van het aangetaste gewricht en verdwijnt door rust. Bij tunnelsynd­romen ontstaat pijn als gevolg van druk op een zenuw. Dit is bijvoorbee­ld mogelijk bij het carpaal tunnel syndroom (tintelinge­n en/of zwakte in de hand), het het cubitaal tunnel syndroom (druk op elleboogze­nuw met zwakte) en het tarsaal tunnel syndroom (druk op scheenbeen­zenuw met pijn).

Deze aandoening­en zijn in de meeste gevallen het gevolg van overmatig gebruik. De pijn verspreidt zich mogelijk langs de zenuw en veroorzaak­t dan brandende pijn. Wanneer de organen door een ziekte aangetast zijn, straalt de pijn mogelijk uit naar een andere plaats in het lichaam. Bij een miltaandoe­ning of galblaasaa­ndoening presenteer­t de patiënt zich bijvoorbee­ld met schouderpi­jn. Een hartaanval veroorzaak­t musculoske­letale uitstralin­gspijn in de armen. Rugpijn komt soms voor bij de aanwezighe­id van nierstenen.

(Mens en gezondheid/Foto:

BreinMedic­ijn)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname