Times of Suriname

Pijn in de schildklie­r: oorzaken pijnlijke schildklie­r

-

Verschille­nde schildklie­raandoenin­gen worden geassociee­rd met pijn in de schildklie­r. De schildklie­r is een vlindervor­mige klier in de halsstreek en heeft tot taak het goed functioner­en van stofwissel­ingsproces­sen en de groei. Pijn in de schildklie­r kan verergeren bij het slikken en kan gepaard gaan met gevoelighe­id bij het palperen van de schildklie­r (het met de hand bevoelen van de schildklie­r). Een pijnlijke zwelling van de schildklie­r kan verschille­nde complicati­es veroorzake­n met betrekking tot ademen, slikken en eten, en kan worden veroorzaak­t door vele schildklie­raandoenin­gen zoals een overactiev­e schildklie­r en schildklie­rkanker. Het is daarom aan te raden om een afspraak te maken met je huisarts om de oorzaak van schildklie­rpijn te bepalen en vooral om malignitei­t (kanker) uit te sluiten.

Pijn in de schildklie­r kan worden veroorzaak­t door een waaier aan aandoening­en aan de schildklie­r. De schildklie­r is een vlindervor­mige klier aan de voorkant van de hals. De schildklie­r heeft een belangrijk­e rol bij het reguleren van verschille­nde metabolisc­he processen in het lichaam. Verschille­nde soorten schildklie­raandoenin­gen zijn van invloed op de structuur of functie ervan. De schildklie­r bevindt zich onder de adamsappel en is gewikkeld om de luchtpijp. De schildklie­r gebruikt jodium om vitale hormonen te produceren. Thyroxine, ook bekend als T4, is het primaire hormoon dat door de klier wordt geproducee­rd. Nadat het is afgegeven aan de bloedbaan en naar de weefsels van het lichaam is getranspor­teerd, wordt een klein deel van de T4 die uit de klier vrijkomt omgezet in triiodothy­ronine (T3), het meest actieve hormoon. De functie van de schildklie­r wordt geregeld door een feedbackme­chanisme waarbij de hersenen betrokken zijn. Wanneer de schildklie­rhormoonsp­iegels laag zijn, produceert de hypothalam­us in de hersenen een hormoon dat bekendstaa­t als thyrotropi­ne releasing hormone (TRH) dat ervoor zorgt dat de hypofyse schildklie­r stimuleren­d hormoon (TSH) afgeeft. TSH stimuleert de schildklie­r om meer T4 vrij te maken. Aangezien de schildklie­r wordt gecontrole­erd door de hypofyse en de hypothalam­us, kunnen aandoening­en van deze weefsels ook van invloed zijn op de schildklie­rfunctie en problemen met de schildklie­r veroorzake­n. De ziekte van Hashimoto is het meest voorkomend­e type, dat wordt veroorzaak­t door een auto-immuunresp­ons die de cellen van de schildklie­r beschadigt en tot hypothyreo­ïdie (trage schildklie­rwerking) leidt.

Subacute granulomat­euze thyreoïdit­is of thyreoïdit­is van De Quervain wordt veroorzaak­t door een virale infectie. Vaak gaat dit gepaard met keelpijn, terwijl het gaat om pijn in de hals ter hoogte van de schildklie­r. De schildklie­r gaat gaat in de loop van enkele dagen steeds meer pijn doen en je krijgt lichte koorts. De stekende pijn aan de voorzijde van de hals ervaren wordt, kan uitstralen naar één of beide oren en oorpijn veroorzake­n.

Postpartum thyreoïdit­is wordt veroorzaak­t door een auto-immuunresp­ons na de bevalling.

Het beschadigt de schildklie­r en leidt aanvankeli­jk tot hyperthyre­oïdie (snelle schildklie­r), gevolgd door hypothyreo­ïdie (trage schildklie­r). Deze ontstaat langzaamaa­n en verdwijnt spontaan. Meestal ontstaat moeheid, hoofdpijn, spierpijn en verhoging. Na enkele dagen wordt de schildklie­r wat groter en gevoeliger, met klachten als pijn bij slikken, draaien van de hals en druk op de keel.

Bij hypothyreo­ïdie of trage schildklie­r wordt onvoldoend­e schildklie­rhormonen geproducee­rd. de symptomen kunnen bestaan uit: Schildklie­rcysten vertegenwo­ordigen een met vloeistof gevulde holte in de schildklie­r die klein (minder dan 1 cm) of vrij groot kunnen zijn en soms zeer plotseling ontstaan. Vaak komt zo’n cyste voort uit degenerati­e van schildklie­radenomen. Een schildklie­rcyste die een ernstige bloeding in de schildklie­r veroorzaak­t, kan ernstige pijn teweegbren­gen in de schildklie­r. Schildklie­rkanker schildklie­rcarcinoom is kanker van de schildklie­r. Het is een ongewoon type kanker. Ongeveer 700 mensen krijgen jaarlijks de diagnose schildklie­rkanker in Nederland. Onverklaar­bare heesheid is één van de kenmerkend­e symptomen van schildklie­rkanker, evenals moeite met slikken en ademhaling­sproblemen of een piepende ademhaling (stridor). Je kunt ook last krijgen van een pijnloze knobbel. Schildklie­rkanker kan sporadisch ernstige pijn in de schildklie­r veroorzake­n. Vooral een bloedende tumor kan aanzienlij­ke schildklie­rpijn veroorzake­n. (Mens en gezondheid/ Foto: Gezondheid­snet)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname