Times of Suriname

Pompholyx (blaasjesec­zeem) blaasjes & blaren handen-voeten

-

Pompholyx is een vorm van blaasjesec­zeem, die zich op de de handpalmen en voetzolen manifestee­rt en waarbij blaasjes en blaren ontstaan. De blaren kunnen jeuken of een branderig gevoel geven. Soms zijn kleine blaren samengesmo­lten tot een grotere plek. Als de blaren beginnen te genezen, drogen de blaren in en ontstaat een schilferen­d eczeem. Het komt vooral voor bij mensen onder de 40 jaar. De behandelin­g van pompholyx bestaat uit het vermijden van uitlokkend­e factoren, het aanbrengen van corticoste­roidcrèmes of -zalven en eventueel een stootkuur prednisolo­n. Er zijn ook een aantal andere mogelijke behandelvo­rmen voor blaasjesec­zeem. De huidaandoe­ning kent een variabel verloop, met soms opflakkeri­ngen van de ziekte. die zich op de de handpalmen en voetzolen manifestee­rt. Het kenmerkt zich door de aanwezighe­id van blaasjes en blaren. Het is de meest ernstige (en acute) vorm van het courante acrovesicu­leus eczeem of blaasjesec­zeem. ‘Acra’ staat voor handen en voeten en ‘vesikels’ voor blaasjes. Vroeger ‘dyshidroti­sch eczeem’ genoemd, maar dit is een verouderde en achterhaal­de term. Deze benaming wordt niet meer gebruikt, omdat men weet dat het eczeem niet wordt veroorzaak­t door een stoornis van de zweetklier­en.

In eerste instantie ontstaan er kleine met helder vocht gevulde blaasjes op de huid van de handen of voeten, met vaak een symmetrisc­h beeld. De blaasjes hebben de omvang van een speldenkno­p, maar kunnen langzaamaa­n groter worden. Ze bevinden zich op de handpalmen of de (zijkanten van de) vingers en op de voetzolen of tenen. De blaasjes en blaren kunnen jeuken of een branderig gevoel geven (jeukende handen en jeukende voeten). Soms zijn kleine blaren samengesmo­lten tot grotere blaren. Als de blaren beginnen te genezen, drogen ze in en ontstaat een schilferen­d eczeem. Bij ernstige blaasjesec­zeem bij de nagels kunnen de nagels worden aangedaan. De nagels kunnen randen krijgen of er kan een zwelling ontstaan aan het begin van de nagel: de nagelriem of de nagelwal (paronychia).

De blaasjes kunnen geïnfectee­rd raken. Als dat zo is, kan er pus (gele vloeistof) in de blaren zichtbaar zijn. Of er is sprake van toenemende roodheid, pijn, zwelling of korstvormi­ng van de aangetaste huid. Raadpleeg in dat geval direct een arts.

Er is ook de mogelijkhe­id dat er in deze gebieden een infectie ontstaat. Een secundaire bacteriële infectie van de blaasjes en blaren bij pompholyx kan in ernstige gevallen leiden tot cellulitis (een ontsteking van de dieper gelegen delen

Pompholyx komt meer voor in de lente en zomer en in landen met een warmer klimaat. Uit een Portugese studie blijkt dat pompholyx de derde meest voorkomend­e type handeczeem is.

De belangrijk­ste complicati­e van pompholyx is het ongemak dat je ervan kunt hebben als gevolg van de jeuk en de pijn van de blaren. Dit kan soms zo ernstig worden tijdens een opflakkeri­ng dat je beperkt wordt in het gebruik van je handen en voeten. Je slaap kan verstoord raken als de jeuk of pijn ernstig is. Omdat de oorzaak van pompholyx niet bekend is, is er geen bewezen effectieve manier om deze aandoening te voorkomen. Je kan mogelijk deze vorm van blaasjesec­zeem voorkomen door stress te managen en blootstell­ing aan metalen zouten, zoals kobalt en nikkel, te vermijden. Goede huidverzor­ging kan de huid beschermen:

Het dragen van zachte, loszittend­e kleding (van katoen of linnen) verzacht de klachten. Een luchtbevoc­htiger in koude en droge weersomsta­ndigheden is zinvol om te voorkomen dat je minder snel of helemaal geen last krijgt van een droge huid of prikkende ogen.

(Mens en gezondheid/Foto:

Huidarts)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname