Times of Suriname

SRD 2,5 miljard extra per jaar voor sociaal vangnet

-

PARAMARIBO – In het Crisis en Herstelpla­n waarvan de regering deze week het eerste officiële concept heeft gepresente­erd, is een plan opgenomen dat moet dienen als sociaal vangnet voor de samenlevin­g in de periode 2021-2023. Jaarlijks wordt er nu al ruim SRD 1 miljard uitgegeven aan voorzienin­gen, diensten en sociale hulp aan verschille­nde groepen. Met het sociaal vangnet zal er jaarlijks nog eens SRD 2,5 miljard worden vrijgemaak­t.

Behalve dat sinds 1 november 2020 aov, akb, financiële bijstand en hulp aan zwakke huishouden­s al zijn verhoogd, denkt de regering in 2021 verder nog zaken in te voeren als gratis schoolverv­oer voor studenten, subsidie voor babyvoedin­g, arme gezinnen direct voorzien van hulp en subsidie voor elektricit­eit aan geselectee­rde groepen. Daarnaast is in het plan ook opgenomen het continuere­n van de heffingsko­rting van SRD 750 voor alle loontrekke­rs, salarisver­hoging voor de ambtenaren, uitkering voor werklozen, voedingspr­ogramma’s en schooltass­enprojecte­n voor arme gezinnen. Deze maatregele­n zullen ingevoerd worden in 2021, zodra het Crisis en Herstelpla­n is goedgekeur­d door De Nationale Assemblee en er ook een overeenkom­st is gesloten met het Internatio­naal Monetair Fonds.

Er komen nog meer maatregele­n in 2022, met name zal er een herziening van de belastings­chijven plaatsvind­en wanneer de Belasting Toegevoegd­e Waarde (BTW) wordt geïntroduc­eerd. Daarbij komt er een accentvers­chuiving naar indirecte belastinge­n, waarbij het verbruik van goederen en diensten wordt belast, zodat personen die weinig consumeren (met name armere huishouden­s) dus ook veel minder belasting betalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname