Times of Suriname

Belastingv­erhogingen op agenda in DNA

-

PARAMARIBO - De regering kreeg het gisteren niet makkelijk tijdens de behandelin­g van de voorgestel­de tijdelijke belastinga­anpassinge­n om de staatsinko­msten te verhogen. Het gaat om inkomsten uit verhoging voor de loon-, inkomstene­n omzetbelas­ting. Niet alleen de oppositie, maar ook de coalitie wil garanties van de regering dat de gewenste maatregele­n hun doel zullen bereiken en dragelijk zullen zijn voor de samenlevin­g.

De verhoginge­n zijn nodig om het herstelpla­n van de regering te financiere­n. Het voorstel is om de omzetbelas­ting met 2 procent te verhogen. Daarnaast wordt gevraagd dat de inkomstenb­elasting en loonbelast­ing voor de categorie ‘grootverdi­eners’ met 10 procent verhoogd worden

VHP-fractielei­der Asiskumar Gajadien, voorzitter van de Commissie van Rapporteur­s, doet een beroep op de regering om de maatregele­n eerst goed te communicer­en naar de samenlevin­g toe, alvorens die door te voeren. “In alle talen”, zegt de VHP-fractielei­der. Tegelijker­tijd is het voorstel om na zes maanden al met een evaluatie te komen, van wat er allemaal aan verbeterin­g is gerealisee­rd dankzij de extra inkomsten. De regering wil de belastingv­erhogingen doen gelden ingaande september 2020 tot januari 2021.

Op dit moment heeft de regering een internatio­nale reserve, goed om slechts drie weken te dekken. Dit is ver onder de internatio­nale standaard van drie maanden. “Die willen we weer opbouwen naar 4005006007­00 miljoen, dat er vroeger was. U weet nog, onze internatio­nale reserve was gestegen naar meer dan een miljard. En is nu leeg! Die moeten we langzaam weer opbouwen”, legt de president uit. De economie is in 2020 met 14 procent ingekrompe­n. Met IMFsteun hoopt Santokhi deze te brengen naar een groei van 4 procent. “De regering van toen wilde die economie niet herstellen”, meent het staatshoof­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname