Times of Suriname

Ondanks tekort aan zorgperson­eel toch geen Cubaanse artsen

-

PARAMARIBO – Ondanks dat er op dit moment een nijpend tekort is aan zorgperson­eel in de verschille­nde ziekenhuiz­en en medische instelling­en, denkt de regering er niet aan om weer Cubaanse artsen naar Suriname te halen.

“We hebben geen hulp nodig in de eerste lijn, maar in de tweede lijn van de medische zorg en dat zijn dus interniste­n, zaalartsen en ervaring met klinische zorg. De vorige regering heeft een groot aantal Cubaanse artsen naar Suriname gehaald, maar ze hadden geen tot weinig ervaring en de taal was ook een grote barrière”, zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezon­dheid.

Ramadhin zegt dat de Cubaanse artsen, die intussen terug zijn gegaan naar Cuba, niet ingezet konden worden, omdat ze nog ingewerkt moesten worden en dat duurde te lang. “Voordat ze hebben geleerd wat er moet gebeuren en ook nog de taal redelijk goed verstaan, is het al te laat. We hebben nu hulp nodig in de medische sector. De regering heeft niets tegen Cubaanse artsen, want er zijn op dit moment al 52 die bij de RGD, MZ of ziekenhuiz­en zitten en die verrichten prima werk en we zijn content met hun werk”, zegt de bewindsman.

Op dit moment kijkt Suriname naar Nederland voor hulp in de medische sector. “De Nederlande­rs verstaan de taal al en de meesten zijn ook mensen afkomstig uit de diaspora, dus kunnen zij zich ook snel thuis voelen. De mensen die komen uit Nederland hebben ook al ervaring en kunnen meteen aan de slag. Deze mensen hebben ook een goed netwerk waar wij ook gebruik van kunnen maken om aan spoedmedic­atie en andere verbruiksm­iddelen te komen”, legt Ramadhin uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname