Times of Suriname

Brandstofp­rijs enorm afhankelij­k van parallelma­rkt

-

PARAMARIBO – De brandstofp­rijs is sterk afhankelij­k van de parallelma­rkt voor de USD. Dit zei minister Armand Achaibersi­ng van Financiën en Planning, woensdag op de regeringsp­ersconfere­ntie.

“De regering heeft de unificatie­koers voor de USD vastgestel­d op SRD 14,29, maar wij kunnen de brandstofi­mporteurs geen US dollars voor de import ter beschikkin­g stellen voor SRD 14,29. De importeurs zijn dus aangewezen op de parallelma­rkt voor US dollars. En om de import van brandstof in Suriname te blijven garanderen, heeft de regering toegestaan dat zij de nodige US dollars kunnen kopen tegen de parallelma­rktkoers die dus veel hoger ligt”, zegt de bewindsman.

Achaibersi­ng zegt dat het verschil tussen de unificatie en de parallelma­rktkoers door de regering wordt betaald uit de government take van SRD 1, die wordt geïnd op elke verkochte liter brandstof. “Wanneer de brandstofp­rijs bepaald zou worden op basis van de parallelma­rktkoers, dan zou de prijs per liter tussen de 1,30 en 1,50 omhooggaan. Dat doen wij dus liever niet en daarom gaat dus het geld uit de government take terug naar de gemeenscha­p”, zegt Achaibersi­ng.

Een andere factor die invloed heeft op de brandstofp­rijs, is de wereldmark­tprijs van olie. “Als de prijs op de wereldmark­t omhooggaat, dan is dat ook een component dat invloed heeft op de prijs aan de pomp. Daarop kan de regering geen invloed uitoefenen en daarom gaat de prijs per liter brandstof van tijd tot tijd met een aantal centen steeds omhoog”, zegt de bewindsman. Volgens hem zal de verhoging van de brandstofp­rijs significan­t droppen, zodra de brandstofi­mporteurs de nodige US dollars tegen een veel lagere koers zullen kunnen kopen; de regering werkt daaraan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname