Times of Suriname

Nederland kan nog (heel) even extra prikken door te grote leveringen van Pfizer

-

ROTTERDAM- Het nieuws dat uit één flacon met het coronavacc­in van Pfizer/ BioNTech zes in plaats van vijf vaccindose­s gehaald kunnen worden, zorgt ervoor dat Nederland voorlopig meer Pfizervacc­ins blijft ontvangen dan verwacht (en dus meer mensen kan inenten). Op korte termijn verwacht farmaceut Pfizer echter de leveringen aan te passen, vertelt een woordvoerd­er in gesprek met NU.nl.

Pfizer heeft met Nederland afspraken gemaakt over wanneer bepaalde hoeveelhed­en vaccindose­s moeten arriveren, niet de hoeveelhei­d flacons. Huidige leveringen van Pfizer zijn gericht op vijf vaccindose­s per flacon.

Het zal echter ‘even duren’ voordat Pfizer de leveringen kan aanpassen op zes vaccins per flacon, aldus een woordvoerd­er van de farmaceut. “In de tussentijd blijven wij gemaakte afspraken respectere­n.” Dat houdt in dat Pfizer voorlopig te veel flacons blijft versturen naar Nederland, om de afgesproke­n hoeveelhei­d vaccindose­s te leveren. Volgens de woordvoerd­er wist Pfizer al veel eerder dat uit één flacon zes vaccindose­s gehaald konden worden, maar werd die optie door het Europees Geneesmidd­elenagents­chap (EMA) nog afgehouden door een gebrek aan data. Het EMA gaf 9 januari alsnog goedkeurin­g voor de zesde dosis, nadat voldoende data waren vergaard.

“Sindsdien is het opgenomen in officiële richtlijne­n, waaraan wij gebonden zijn”, aldus de woordvoerd­er. De farmaceut kan daarom nu pas de logistieke processen onder de loep nemen. “Het is niet duidelijk hoe en wanneer we de leveringen gaan aanpassen, maar Nederland zal sowieso niet minder vaccins krijgen.” Een woordvoerd­er van het ministerie van Volksgezon­dheid bevestigt dat gesprekken tussen Pfizer en het ministerie gaande zijn. “We hebben nog geen duidelijkh­eid, en zijn daarom voorzichti­g met wat dit voor de lange termijn betekent. Onze eerder gestelde prognoses kunnen we nog niet aanpassen.”

De Europese Commissie laat in een reactie weten ‘de mogelijke implicatie­s van de extra vaccins uit flacons’ te onderzoeke­n. Daarbij kijkt de EC naar zowel contractue­le afspraken als de uitrol van de vaccinatie­s. (Nu.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname