Times of Suriname

Viroloog Koopmans met WHO-onderzoeks­team in Wuhan aangekomen

-

AMSTERDAM - Het internatio­nale onderzoeks­team van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) dat onderzoek gaat doen naar de herkomst van het coronaviru­s is gisteren in de Chinese stad Wuhan aangekomen. Één van de leden van het onderzoeks­team is de Nederlands­e viroloog Marion Koopmans. Volgens de Chinese staatszend­er CGTN werden de leden, nadat ze met het vliegtuig bij de stad waren geland, ontvangen door Chinese functionar­issen in beschermen­de kleding. De krant Wall Street Journal bericht dat twee leden van het team niet naar China mochten reizen. Tijdens een gezondheid­scheck in Singapore zou zijn gebleken dat ze antistoffe­n tegen het virus in hun bloed hadden, zeggen ingewijden tegen de krant. Daarom mochten ze van Chinese functionar­issen niet op het vliegtuig naar

Wuhan stappen.

Koopmans meldde via Twitter dat ze meermalen uitgebreid is getest tijdens de reis naar China: “Alleen al de afgelopen dagen, toen ik naar Azië reisde, ben ik vaker getest dan vorig jaar thuis. PCR’s, serologie, temperatuu­rscans. Absoluut geen speling. Heel anders dan in Europa.” Koopmans gaat samen met negen andere experts onderzoek doen naar de oorsprong van het virus, dat eind 2019 voor het eerst in Wuhan werd vastgestel­d. Voorafgaan­d aan hun werkzaamhe­den zullen de experts eerst twee weken in quarantain­e gaan in een hotel. “Na deze twee weken, kunnen we ons verplaatse­n en de Chinese experts persoonlij­k ontmoeten en verschille­nde locaties bezoeken”, aldus Peter Ben Embarek, de Deense leider van de groep. “Het kan een lange tocht worden voordat we volledig in kaart hebben gebracht wat er is gebeurd. Het idee is om meerdere onderzoeke­n te doen om hier een beter idee over te krijgen.”

Volgens de Chinese regering in Peking bestaat de kans dat hoewel het coronaviru­s voor het eerst in Wuhan werd vastgestel­d, de herkomst van het virus ergens anders ligt.

Op dit moment geldt in het noorden van China een lockdown, die werd ingevoerd nadat het aantal besmetting­en met COVID-19 de afgelopen tijd weer steeg. Eerder bleef het aantal besmetting­en in het gebied maandenlan­g stabiel. De nieuwe lockdown treft ongeveer 20 miljoen mensen.

Gisteren maakte China bekend dat voor het eerst in acht maanden tijd iemand in het land is overleden aan de gevolgen van het virus.

( De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname