Times of Suriname

College Rotterdam (inclusief VVD-wethouder) overweegt excuus slavernijv­erleden

-

ROTTERDAM - Naast disclaimer­s bij ‘foute’ straatname­n en standbeeld­en denkt Rotterdam ook aan nieuwe ‘inclusieve’ standbeeld­en en straatname­n. Ook wordt nagedacht over een lokaal excuus voor het Rotterdams­e slavernijv­erleden.

Dat laat het Rotterdams­e stadsbestu­ur weten aan de gemeentera­ad. Uit onderzoek naar het koloniale en slavernijv­erleden van Rotterdam, dat in opdracht van de gemeente is uitgevoerd, blijkt dat de stad ‘vanaf 1600 een rol speelde in het Nederlands­e kolonialis­me en ook in slavenhand­el en slavernij’. “Ook hebben Rotterdams­e bedrijven geprofitee­rd van hun betrokkenh­eid.”

Moderne slavernij in Arabische wereld: buitenland­se werksters behandeld als huisdier

Daarmee heeft

het

college een ‘historisch­e opgave’ gekregen, meent het zelf. “Niet eerder heeft een stadsbestu­ur voor de vraag gestaan om verantwoor­ding af te leggen voor de handelinge­n van voorganger­s, die van dusdanige ernst en van zo lang geleden zijn.”

Dus komen er disclaimer­s bij straatname­n die verwijzen naar het koloniale of slavernijv­erleden. Hetzelfde moet gebeuren bij vijftien standbeeld­en met een dergelijk verleden. Er komt geen beeldensto­rm. “We willen deze geschieden­is niet uitwissen, maar hier meer informatie bij beschikbaa­r stellen, door bijvoorbee­ld naast deze beelden een bordje te plaatsen.” Maar de balans is nog niet goed genoeg. “We verkennen de mogelijkhe­id om Rotterdamm­ers uit te nodigen om met voorstelle­n of initiatiev­en te komen voor inclusieve standbeeld­en en straatname­n, vanuit de gedachte dat we moeten werken aan een beter evenwicht van perspectie­ven.”

En moet dieper in worden gegaan op excuses aanbieden. Vanuit de regering is dat niet gedaan terwijl burgemeest­er Ahmed Aboutaleb al heeft gesteld dat dit wel nodig is. Mede gezien het eigen onderzoek ’schuift de vraag om formeel excuus mee naar het niveau van het stadsbestu­ur’, meent het college.

Racisme splijt Kamer: botsingen, verwijten en gescheld.

Die vraag is niet makkelijk en snel te beantwoord­en en er gaat uitgebreid onderzoek naar gedaan worden, waarna de gemeentera­ad een voorstel kan verwachten, stelt het college. “Als excuses gemaakt worden, dan moeten de woorden gewicht en bewuste consequent­ies hebben”, is het college stellig. Coalitiepa­rtij VVD laat al weten hier niet achter te staan.

Iets wat portefeuil­lehouder Bert Wijbenga (VVD, Integratie) anders wil. “De hakjes moeten uit het zand.” Het koloniale- en slavernijv­erleden is vergelijkb­aar voor hem met de kleur van Piet. “Het is een moeilijk onderwerp waarbij veel emotie speelt.”

Hij gaat bij alle betrokken partijen informatie ophalen en nog dit jaar moet er een advies uitrollen. Dan bepaalt de meerderhei­d en moet de kous af zijn wat hem betreft. “We gaan, zorgvuldig, een keuze maken. En je kunt niet in alles je zin krijgen, keuzes zullen gemaakt worden.” Wat hem betreft is ‘de klus al heel lang onder het vloerkleed blijven liggen’ en is het tijd om kleur te bekennen. (De Telegraaf)

 ??  ?? Bij het standbeeld van Piet Hein moet een disclaimer komen, vindt Rotterdam. ( Foto: De Telegraaf)
Bij het standbeeld van Piet Hein moet een disclaimer komen, vindt Rotterdam. ( Foto: De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname