Times of Suriname

Rapport: “Azerbeidzj­an en Armenië gebruikten willekeuri­g geweld tegen burgers”

-

ARMENIЁ Armenië en Azerbeidzj­an hebben zich in de strijd om de betwiste enclave NagornoKar­abach schuldig gemaakt aan het herhaaldel­ijk gebruiken van willekeuri­g geweld tegen burgers. Dat stelde Amnesty Internatio­nal gisteren in een rapport.

Volgens Amnesty gebruikten strijdkrac­hten van beide landen onnauwkeur­ige wapens, waaronder clustermun­itie en explosieve wapens, in gebieden waar burgers wonen. Hiermee hebben zij het internatio­naal recht geschonden, stelt de mensenrech­tenorganis­atie.

Amnesty onderzocht zeventien aanvallen door beide landen. Hierbij kwamen tussen eind september en begin november tenminste 146 burgers om het leven, onder wie kinderen en ouderen.

Beide landen ontkennen onnauwkeur­ige wapens te hebben gebruikt. Ook stellen de autoriteit­en van de landen dat zij geen willekeuri­ge aanvallen op burgergebi­eden hebben uitgevoerd. De mensenrech­tenorganis­atie stelt echter voldoende bewijs te hebben en sprak met 79 overlevend­en, getuigen, autoriteit­en en journalist­en. Ook werden satellietb­eelden, video’s en foto’s van het gebied geanalysee­rd. Zo doodden strijdkrac­hten van Armenië ruim 21 burgers in de Azerbeidzj­aanse stad Ganja, vlak bij een bufferzone rondom NagornoKar­abach, stelt Amnesty. Azerbeidzj­an maakte zich schuldig aan het dagelijks uitvoeren van meerdere aanvallen op hoofdstad Stepanaker­t, onder meer met clusterbom­men. Hierbij vielen tientallen doden en gewonden en werd een groot deel van de stad met de grond gelijk gemaakt.

Amnesty eist dat Armenië en Azerbeidzj­an een onpartijdi­g onderzoek instellen naar het gebruik van zware explosieve­n in gebieden waar burgers wonen. “Nu veiligheid­sregelinge­n worden uitgewerkt, is het cruciaal dat de verantwoor­delijken voor deze schendinge­n snel ter verantwoor­ding worden geroepen”, stelt Marie Struthers van de organisati­e. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname