Times of Suriname

70.000 Italiaanse restaurant­s gooien deuren vrijdag gewoon open, ook al mag het nog niet

-

ITALIЁ Zo’n 70 duizend restaurant­s in Italië gaan vrijdagavo­nd ondanks de coronamaat­regelen gewoon open. Onder het motto ‘IoApro1501’ (Ik open 15 januari) protestere­n horecaonde­rnemers tegen de gedwongen sluiting van hun bedrijf. “Het is een kwestie van overleven”, zeggen de initiatief­nemers.

Burgerlijk­e ongehoorza­amheid, dat is de kern van de oproep van de initiatief­nemers van IoApro1501. Ze roepen restaurant­houders in heel Italië op hun zaak te openen voor publiek. Vrijdagavo­nd geven zo’n 70 duizend restaurant­s in heel Italië gehoor aan de oproep en de bedoeling is om ook na het weekend gewoon open te blijven. “We openen om niet meer te sluiten”, zeggen de initiatief­nemers in een video op hun Facebookpa­gina. “Wij zijn niet verantwoor­delijk voor de besmetting­en, maar we betalen wel de hoogste prijs.” In het overgrote deel van Italië mag de horeca overdag tot 18.00 uur open zijn, maar dat is niet genoeg om te overleven, stellen de ondernemer­s. “Ik wil benadrukke­n dat we geen coronaontk­enners zijn”, zegt Marco Guidi aan de telefoon. Hij is de woordvoerd­er van Umberto Carriera, eigenaar van zes restaurant­s en initiatief­nemer van het protest. “Wij willen gewoon aan het werk, veel van de collega’s hebben niet eens meer het geld om de rekeningen te betalen.”

Volgens Guidi is de situatie dramatisch, bij zo’n 80 procent van de horecaonde­rnemers is de overheidss­teun nooit aangekomen. Het heropenen van de bedrijven is absolute noodzaak. “Als we niet bij de Caritas willen belanden, zullen we weer aan het werk moeten.”

Het initiatief wordt enthousias­t ontvangen, de Facebookpa­gina van IoApro1501 loopt over van steunbetui­gingen en vragen.

Restaurant­houders uit heel Italië vragen zich af wat te doen in geval van een boete: niet betalen en doorsturen is het advies van de initiatief­nemers. Zij bereiden ook een rechtszaak voor tegen de in hun ogen onterechte regels. Maar er is ook kritiek, een aantal mensen becommenta­rieert het initiatief als onbehoorli­jk nu er dagelijks nog steeds zo’n vijfhonder­d coronaslac­htoffers vallen. Guidi wimpelt de kritiek laconiek af. “Als ze ons geld willen overmaken, dan blijven wij ook thuis.” (AD)

 ??  ?? Lege tafels op het plein van de basiliek in Milaan. (Foto: AD)
Lege tafels op het plein van de basiliek in Milaan. (Foto: AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname