Times of Suriname

Oudste grottekeni­ng ooit gevonden

-

INDONESIЁ In een grot op het Indonesisc­he eiland Sulawesi is de oudste grottekeni­ng ooit gevonden. De afbeelding van een wrattenzwi­jn is meer dan 45 duizend jaar geleden gemaakt. Daarmee is de tekening minstens 1.600 jaar ouder dan de grottekeni­ng die tot nu toe als oudste bekend stond en die eveneens op Sulawesi werd gevonden.

De vondst komt op naam van de Indonesisc­he archeoloog Basran Burhan, maar hij kwam de tekening op het spoor na een tip van een inheemse stam. Die leidde hem naar de grot in een afgelegen vallei die alleen in het droge seizoen bereikbaar is. Daar zag Burhan als eerst nietstamli­d het wrattenzwi­jn met een afmeting van 1 meter 36 bij 54 centimeter, ‘onderteken­d’ met twee handafdruk­ken. Het varken lijkt naar twee soortgenot­en te kijken, maar die zijn veel minder goed gepreserve­erd.

Datering van residu dat op de tekening is achtergebl­even, heeft een ouderdom van 45.500 jaar opgeleverd. De afbeelding zelf zou dus heel goed nog ouder kunnen zijn. Hoogstwaar­schijnlijk is de tekening gemaakt door mensen, maar het kan niet uitgeslote­n worden dat de kunstenaar een denisovame­ns was, een soort neandertha­ler. Nader onderzoek van de handafdruk­ken zou mogelijk DNA kunnen opleveren, waardoor hier meer duidelijkh­eid over kan komen. De tekening is gemaakt met rood okerpigmen­t. Dat wrattenzwi­jnen zijn afgebeeld, is niet verwonderl­ijk. Sinds de mens zijn intrede deed op de Indonesisc­he archipel, jaagt hij al op dit dier. (De Telegraaf)

 ??  ?? De tekening van het wrattenzwi­jn is ‘onderteken­d’ met twee handafdruk­ken. (Foto: NRC)
De tekening van het wrattenzwi­jn is ‘onderteken­d’ met twee handafdruk­ken. (Foto: NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname