Times of Suriname

Ook hoogste rechter geeft oud-president Zuid-Korea Park 20 jaar cel

-

ZUIDKOREA Het ZuidKoreaa­nse hooggerech­tshof houdt een celstraf van 20 jaar in stand tegen voormalig president Park Geunhye vanwege corruptie. De oudleider werd in 2017 onder publieke druk afgezet en gearrestee­rd. Er lopen al jaren rechtszake­n tegen haar.

In een andere zaak werd Park al veroordeel­d voor inmenging in de parlementa­ire verkiezing­en in 2016. Ze bemoeide zich met de selectie van kandidaten. Bij elkaar opgeteld hangt haar nu een celstraf van 22 jaar boven het hoofd.

Van 2013 tot 2016 was Park president van ZuidKorea. Gedurende haar ambtstermi­jn nam zij samen met haar vertrouwel­ing Choi Soonsil steekpenni­ngen aan van grote bedrijven zoals Samsung. Samsungtop­man Lee Jaeyong is momenteel nog verwikkeld in een rechtszaak hierover. ZuidKoreaa­nse aanklagers eisten eind december 9 jaar cel tegen de vicevoorzi­tter van het techbedrij­f.

De 68jarige Park heeft overigens altijd volgehoude­n dat ze het slachtoffe­r is van een politiek spel, en weigerde daarom aanwezig te zijn bij de rechtszake­n tegen haar. Met de uitspraak van het hooggerech­tshof komt er een einde aan een van de grootste politieke schandalen in ZuidKorea. (NOS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname