Times of Suriname

Meer dan honderd arrestatie­s bij rellen na dood arrestant in Brussel

-

BELGIЁ Een protest van honderden Belgen tegen de plotseling­e dood van een gearrestee­rde 23jarige man uit Brussel is uitgemond in ongeregeld­heden. Hierbij vielen zeker zes gewonden en de politie verrichte tenminste 112 arrestatie­s, meldt de Franstalig­e omroep RTBF.

De wagen van koning Filip kwam onverwacht terecht in de schermutse­lingen tussen betogers en politie. De vorst was op weg van zijn paleis in het centrum naar zijn woonplek. Volgens sommige Belgische media werd de wagen met stenen bekogeld, maar dat wordt door andere media wagen maken.

Ongeveer vijfhonder­d mensen hadden eerder hun woede geuit over de dood van de 23jarige Ibrahima Barrie, een Belg uit Sierra Leone, na een achtervolg­ing door de politie. Ze trokken op naar het NoordBruss­else politiebur­eau en demonstree­rden aanvankeli­jk kalm. De sfeer sloeg later op de avond echter om. Betogers maakten de politie uit voor moordenaar­s, bekogelden agenten en stichtten brand in onder meer een naburige politiepos­t. Daarop greep de oproerpoli­tie in. tegengespr­oken. De moest rechtsomke­er

Een speciaal team onderzoekt of de politie bij de aanhouding van Barrie over de schreef is gegaan. Ook de omgang van de politie met zijn familie, die pas uren na Barries dood zou zijn ingelicht en met meer nieuwe vragen dan antwoorden achterblee­f, wordt tegen het licht gehouden.

De politie heeft al langer een moeizame verhouding met de bewoners van onder meer de buurt rond het Brusselse Noordstati­on. Afgelopen tijd liepen politieach­tervolging­en of arrestatie­s er meermalen fataal af, waarop steevast rellen uitbraken. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname