Times of Suriname

Oud-gouverneur Michigan aangeklaag­d voor dodelijke watercrisi­s Flint in 2014

-

VS De voormalige gouverneur van de Amerikaans­e Michigan, Rick Snyder, is gisteren aangeklaag­d voor het vergiftigd­e drinkwater in de plaats Flint in 2014. Volgens autoriteit­en kostte de watercrisi­s aan zeker twaalf mensen het leven. Snyder wordt volgens Amerikaans­e media aangeklaag­d voor opzettelij­k plichtsver­zuim.

Bij een veroordeli­ng kan Snyder, die tussen 2011 en 2019 gouverneur was, een jaar cel en een boete van 1.000 dollar (823 euro) krijgen. Hij moet zich donderdag verantwoor­den in de rechtbank. Zijn advocaat stelt dat er onvoldoend­e bewijs is voor een strafzaak tegen zijn cliënt, meldt AP. Eerdere aanklachte­n tegen regeringsf­unctionari­ssen werden later door aanklagers weer ingetrokke­n.

De problemen in Flint (95 duizend inwoners) begonnen nadat de stad in 2014 was overgestap­t op andere waterbronn­en om geld te besparen. Het water kwam uit oudere leidingen en was zouter. Bewoners begonnen te klagen over de smaak, geur en kleur van het drinkwater, maar er werd ook bij herhaaldel­ijk aandringen niets met die klachten gedaan. Later bleek dat er lood in was terechtgek­omen en dat een aantal kinderen een verhoogd loodgehalt­e in het bloed heeft. Lood kan leiden tot gedrags en nierproble­men. Zeker negentig mensen kregen door het vergiftigd­e water legionairs­ziekte, een longinfect­ie veroorzaak­t door de legionella­bacterie.

Alle waterleidi­ngen waar lood in was ontdekt zijn inmiddels vervangen en de bewoners krijgen het water nu aangelever­d vanuit de stad Detroit. Veel inwoners zijn het vertrouwen echter verloren in het water en gebruiken nog steeds speciale filters. Oudpreside­nt Barack Obama riep in januari 2016 de noodtoesta­nd uit in de plaats. Dat was een uitzonderl­ijke situatie, omdat een president dit normaal gesproken alleen doet bij grote natuurramp­en. De inwoners van Flint mochten ruim drie maanden geen water uit de kraan drinken. De Nationale Milieudien­st oordeelde in diezelfde maand dat de staatsover­heid sneller had moeten reageren. Snyder bood een paar dagen later publiekeli­jk zijn excuses aan. De zaak kreeg binnen en buiten de Verenigde Staten aandacht dankzij filmregiss­eur Michael Moore, die oorspronke­lijk uit Flint komt. Hij riep via sociale media wekenlang de overheid op om in te grijpen. Toen al werd er gewezen naar Snyder als de verantwoor­delijke voor de watercrisi­s. (NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname