Times of Suriname

Transvaal viert 100ste verjaardag

-

VOETBAL – Transvaal werd opgericht op 15 januari 1921 en viert vandaag haar 100ste verjaardag. Het huidige bestuur van de club zal in verband met deze mijlpaal enkele legendes in de bloemetjes zetten, een boek over het 100-jarig bestaan van de club lanceren en een sportshop openen. Dit deelde directeur Anand Pherai onlangs mee.

Transvaal sloot zich in 1921 aan bij de Surinaamse Voetbal Bond en kwam in het eerste seizoen uit in de tweede klasse. In het eerste seizoen werd het kampioensc­hap veroverd en de club promoveerd­e toen naar de eerste klasse. In het eerste seizoen in de eerste klasse werd de groen-witte formatie kampioen en promoveerd­e naar de hoofdklass­e. De eerste titel in de hoofdklass­e werd gepakt in 1925. Hierna volgden er nog 18 titels. Transvaal werd voor het laatst in 2000 landskampi­oen en de club wacht nu al 20 jaar op zijn volgende landstitel. Transvaal heeft verder ook beslag gelegd op drie bekers waarvan de laatste in 2008. De club won ook twee President’s Cups waarvan de laatste ook in 2008 werd behaald.

Op internatio­naal niveau is Transvaal tot nu toe de succesvols­te club van Suriname. De groen-witte formatie werd drie keer Concacafka­mpioen; in 1970, 1973 en 1981. Dit succes is tot op heden door geen enkele andere Surinaamse voetbalclu­b geëvenaard.

In 1971 kreeg Transvaal een primeur; op 27 januari speelde de legendaris­che Pelé zijn 1000ste wedstrijd tegen Transvaal. De groen-witte formatie verloor de wedstrijd met 4-1. In 1972 volgde de volgende primeur voor Transvaal en speler Edwin ‘Wiene’ Schal. Hij werd opgeroepen voor het Concacaf All-Star-team, omdat hij een van de topspelers was van confederat­ie.

1973 werd het gouden jaar voor Transvaal, want de club werd ongeslagen kampioen van de hoofdklass­e, ongeslagen kampioen bij de junioren, ongeslagen kampioen van het Sterrentoe­rnooi, ongeslagen kampioen van het Caribisch Gebied, ongeslagen kampioen van de Concacaf, Schal werd topscoorde­r van de hoofdklass­e met 20 treffers en Imro Pengel werd de minst gepasseerd­e doelman van de hoofdklass­e. Ook bij de junioren gingen de individuel­e prijzen dat jaar naar Transvaal.

Door de uitstekend­e prestaties van Transvaal dat tijdperk werd de club door de IFFHS benoemd tot een van de top tien voetbalclu­bs van de 20ste eeuw in de Concacaf en staat op de vijfde positie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname