Times of Suriname

Tegenslag Tesla met eis 158.000 auto’s terug te roepen in VS

-

WASHINGTON - De Amerikaans­e dienst voor de verkeersve­iligheid (NHTSA) heeft autofabrik­ant Tesla woensdag gevraagd om 158 duizend auto’s van het Model S en het Model X terug te roepen. In de boordcompu­ter zitten bij sommige van die modellen defecten die tot onveilige situaties kunnen leiden als de touchscree­ns niet werken.

De autoriteit deed het ongebruike­lijke oproep aan Tesla na nader onderzoek dat volgde op eerdere klachten in november. Toen bleek dat exemplaren van het Model S (gebouwd zijn tussen 2012 en 2018) en exemplaren van Model X (gebouwd tussen 2016 en 2018) ‘een defect vertonen met betrekking tot de motorveili­gheid.’

Tesla heeft nog niet geantwoord op de brief van de NHTSA, maar moet uiterlijk 27 januari reageren. Als Tesla de elektrisch­e auto’s weigert terug te roepen, moet het ‘een volledige uitleg van zijn beslissing’ geven. Het is ongebruike­lijk dat de NHTSA om een terugroepa­ctie vraagt. Meestal doen fabrikante­n dat uit zichzelf. Door de mankemente­n kan het onder meer gebeuren dat de achteruitc­amera niet werkt en dat het autopilots­ysteem en de richtingaa­nwijzer minder goed werken. Ook de systemen om te voorkomen dat de voorruit beslaat of bevriest, hebben te lijden onder het defect. Dat zou te maken hebben met de beperkte geheugenca­paciteit van de boordcompu­ters in de modellen S en X.

(De Telegraaf)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname