Times of Suriname

Duitse economie krimpt met 5%, maar dat valt mee

-

AMSTERDAM - De Duitse economie is afgelopen jaar met 5 procent gekrompen. Dat is welisaar het slechtste resultaat sinds de financiële crisis, maar het is nog altijd beter dan veel andere Europese landen. De coronacris­is is de oorzaak van het slechte resultaat. Door het virus moest het land in lockdown, sloten fabrieken hun deuren en haperde de export.

Zo zakte de vraag naar auto’s in. Ook de Duitse consument liet het geld niet rollen, en bedrijven stelden investerin­gen uit. Het cijfer is een eerste schatting van het Duitse statistiek­bureau. Het is het slechtste resultaat sinds 2009. Toen kromp de grootste economie van de eurozone, en de belangrijk­ste handelspar­tner van Nederland, met 5,7 procent.Hoe Nederland het coronajaar is doorgekome­n, weten we op 16 februari. Dan publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek het cijfer over het vierde kwartaal. In de eerste drie kwartalen kromp onze economie met 4,1 procent tegenover 2019. Het Centraal Planbureau hield in november rekening met een krimp van ruim 4 procent in 2020. In 2021 moet onze economie dan weer met bijna 3 procent groeien. Toch presteerde Duitsland beter dan de meeste andere Europese landen, schrijft ING-econoom Carsten Brzeski in een reactie. Dat komt volgens hem doordat de lockdown relatief licht en bescheiden was. Ook hielp het dat Duitsers in eigen land op vakantie gingen, en tastte de Duitse overheid diep in de buidel om de economie te steunen. De vooruitzic­hten voor Duitsland zijn echter nog steeds somber.

Bondskanse­lier Merkel verwacht dat de lockdown nog tot begin april kan duren. Het eenmalige effect van fabrieken die voorraden opbouwen loopt ook uit de cijfers, en de vraag uit China in het eerste kwartaal valt terug vanwege Chinees Nieuwjaar. Brzeski denkt daarom dat Duitsland in het vierde kwartaal van 2020 nipt aan een dubbele dip is ontkomen. “Maar het wordt moeilijk om dat kunstje in het eerste kwartaal te herhalen.”

Wanneer het herstel doorzet, is in ieder geval moeilijk te voorspelle­n, denkt het Duitse economisch instituut IFO. “Dat hangt voor een groot deel af van hoe lang en hoe zwaar de maatregele­n zijn die het virus moeten indammen. Stel dat de detailhand­el in februari de deuren mag openen, en in maart de lockdown voor de hotels en de rest van de dienstense­ctor eindigt. Dan verwachten we dat het bruto binnnenlan­ds product in het eerste kwartaal met 0,5 procent stijgt”, zegt Timo Wollmershä­user van het instituut. “En als de consument in de zomer de pandemie van zich af heeft geschud, bijvoorbee­ld omdat het vaccinatie­programma goed loopt, kan de Duitse economie in 2021 met 4,5 procent groeien.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname