Times of Suriname

Oceaantemp­eratuur bereikte in 2020 nieuwe recordhoog­te

-

De oceaantemp­eratuur bereikte vorig jaar opnieuw een recordhoog­te. Zelfs de dip in wereldwijd­e koolstofem­issies als gevolg van minder reizen door de coronacris­is kon geen trendbreuk forceren: voor het zesde jaar op rij werd een warmtereco­rd genoteerd.

Dat blijkt uit een studie van twintig wetenschap­pers van dertien instituten over de hele wereld. De resultaten werden gepublicee­rd in het wetenschap­pelijke tijdschrif­t Advances in Atmospheri­c Sciences.

De temperatuu­r van de oceanen is een indicator voor de opwarming van de aarde. 90 procent van de overtollig­e warmte wordt geabsorbee­rd door de oceanen.

Volgens de wetenschap­pers namen oceanen in 2020 fors meer warmte op dan in 2019. De onderzoeke­rs spreken van 20 zettajoule, wat gelijk zou staan aan de hoeveelhei­d warmte die 1,3 miljard ketels met 1,5 liter water uitstoten. “Hoe het komt dat de oceaan niet kookt? Doordat de oceaan enorm is”, zegt de hoofdauteu­r van het rapport, Lijing Cheng. “We kunnen ons voorstelle­n hoeveel energie de oceaan kan absorberen en vasthouden, en hoe groot de impact zal zijn als dat langzaam vrijkomt.”

Omdat oceanen vertraagd reageren op het broeikasef­fect, wordt verwacht dat de opwarming van het water in ieder geval nog enkele decennia aanhoudt. Cheng waarschuwt dat ‘samenlevin­gen zich daarom moeten aanpassen aan de onvermijde­lijke gevolgen van de onverminde­rde opwarming’.

(NU)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname