Times of Suriname

Afschrikwe­kkende megalodon baarde baby’s die groter waren dan volwassen mensen

-

De machtige megalodon was een gigantisch­e prehistori­sche haai, waar ieder ander levend wezen liever een blokje om voor ging. De haai spreekt nog altijd erg tot de verbeeldin­g en wordt nog regelmatig in Hollywoodf­ilms afgeschild­erd als een supergrote, monsterlij­ke en gevaarlijk­e haai (denk aan de actie-thriller The Meg uit 2018). Ondanks het rijke fossielenb­estand van megalodon, blijft zijn biologie echter nog altijd slecht begrepen. Maar een nieuwe studie leidt nu tot weer een aantal verbazingw­ekkende ontdekking­en. Allereerst moeten de wetenschap­pers iets rechtzette­n. Tot nu toe werd namelijk altijd gesteld dat de reusachtig­e megalodon, die ongeveer 3,6 miljoen jaar geleden uitstierf, wel een lengte van 18 meter kon bereiken. Maar dat blijkt iets te overdreven. De onderzoeke­rs komen nu met een iets bescheiden­er maar nog altijd indrukwekk­ende nieuwe schatting. Zo zouden de momenteel bekende grootste exemplaren zo’n 15 meter lang zijn geweest.

De volwassen megalodons mogen dan misschien een tikkie kleiner zijn geweest dan gedacht, dat geldt zeker niet voor hun jongen. Met behulp van CT-scans slaagden de onderzoeke­rs erin de groeilijnt­jes op de wervels van een goed bewaard gebleven megalodon te bestuderen. Deze groeilijne­n zijn vergelijkb­aar met boomringen en kunnen dus worden geteld om de leeftijd te achterhale­n. “Ik was verrast en opgewonden dat we deze zeer fijne groeilijnt­jes konden detecteren”, vertelt onderzoeke­r Kenshu Shimada – een professor paleobiolo­gie aan DePaul University in Chicago en onderzoeks­medewerker aan het Sternberg Museum in Kansas – in een interview met Scientias.nl. “Dit vertegenwo­ordigde letterlijk de doorbraak in de studie.” Uit de CT-scans blijkt dat de wervels 46 groeilijnt­jes hebben, wat betekent dat de negen meter lange megalodon op 46-jarige leeftijd stierf. Vervolgens namen de onderzoeke­rs de totale lichaamsle­ngte en berekende het moment waarop elk groeilijnt­je gevormd was.

De onderzoeke­rs komen tot een verbazingw­ekkende ontdekking. Zo blijkt dat de betreffend­e haai zo’n twee meter lang was toen hij ter wereld kwam; een stuk groter dan de meeste volwassen mensen. Het betekent dat de megalodon mogelijk beviel van de grootste baby’s in de gehele haaienwere­ld. “De ontdekking dat megalodons waarschijn­lijk pasgeboren baby’s van twee meter lang baarden, is zeer opmerkelij­k”, vertelt Shimada. “Het geeft aan dat megalodon al vanaf het moment dat hij geboren werd, een grote vis was. Vanuit wetenschap­pelijk oogpunt is het trouwens ook merkwaardi­g, omdat deze grote omvang aangeeft dat de haaien levende jongen baarden, zoals alle makreelhaa­ien (Lamniforme­s) tegenwoord­ig doen.”

En dat leidt tot een andere ontdekking. Over makreelhaa­ien is bekend dat ze twee baarmoeder­s hebben waar ze hun embryo’s in uitbroeden. Maar dat gaat niet geheel vredelieve­nd. De embryo’s gaan namelijk nog weleens aan de wandel en trakteren regelmatig hun broertjes en zusjes die zich in de andere baarmoeder bevinden, op een bezoekje. Vervolgens eten de sterkste embryo’s hun ongeboren broertjes, zusjes en de onbevrucht­e eieren op. En dat terwijl ze nog niet eens ter wereld zijn gekomen. Dit embryonaal kannibalis­me wordt ook wel oöfagie genoemd. Het resultaat is dat slechts een paar embryo’s overleven en aanzienlij­k groter geboren worden.

Omdat megalodons waarschijn­lijk net als makreelhaa­ien grote, levende jongen baarden, suggereren de onderzoeke­rs dat ook ongeboren megalodonn­etjes zich mogelijk schuldig maakten aan kannibalis­me. “Hoewel we al in ons vorige onderzoek dat vermoeden hadden, zet de huidige studie – waarin we de grote omvang bij de geboorte aantonen – die mogelijkhe­id sterker in de schoenen”, vertelt Shimada. Je vraagt je misschien af waarom de haaien zich, in tegenstell­ing tot de meeste andere dieren, schuldig maakten aan oöfagie. Maar Shimada moet ons het antwoord schuldig blijven. “De exacte oorzaak is nog onzeker”,zegt hij.

(Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname