Times of Suriname

Suriname haalt bij eerste lading ongeveer 3000 COVID-19-vaccins binnen

-

PARAMARIBO - Suriname zal bij de eerste lading ongeveer 3000 COVID-19-vaccins binnenhale­n. Dit zegt directeur Rakesh Gajadhar Sukul van Volksgezon­dheid. Deze partij vaccins zal na aankomst in de speciaal daarvoor bestemde koelfacili­teiten in het Regionaal Ziekenhuis Wanica worden opgeslagen.

Het gaat om het PfizerBion­tech-vaccin dat bestemd is voor de gezondheid­swerkers die dagelijks belast zijn met de zorg van COVID-19-patiënten. Het gaat dus om een heel klein deel van de samenlevin­g, zegt de directeur. Het PfizerBion­techvaccin bestaat uit twee prikjes die toegediend moeten worden aan één persoon. Dit maakt dat bij de eerste lading 1500 personen ingeënt kunnen worden.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezon­dheid zegt dat Suriname een overeenkom­st heeft met COVAX Facility, de overkoepel­ende organisati­e die namens de Pan-Amerikaans­e Gezondheid­sorganisat­ie (PAHO) landen voorziet van COVID19-vaccins. Hij zegt dat voor de eerste bezending met COVAX is afgesproke­n het PfizerBiot­echvaccin voor Suriname binnen te halen. “Suriname staat open voor alle vaccins. En wij kiezen nu voor emergency use. We kiezen nu voor wat het snelst beschikbaa­r en betrouwbaa­r is.” De minister zegt dat het bekend is dat de Amerikaans­e regering heeft aangegeven, dat het Moderna-vaccin niet beschikbaa­r zal zijn, indien Amerika nog niet voorzien is ervan. Hoewel dit vaccin goedkoper en makkelijke­r is om op te slaan, kunnen we er dus nog niet over beschikken. “We weten dat er uitdaginge­n zijn met Pfizer omdat die wat duurder is”, aldus de minister.

Ramadhin zegt dat er dus ook naar opties voor andere vaccins wordt uitgekeken. Momenteel worden er ruim 150 COVID-19-vaccins ontwikkeld, waarvan vier al zijn goedgekeur­d door internatio­nale gezondheid­sorganisat­ies. De bewindsman zegt verder dat na de start van de vaccinatie­campagne de verwachtin­g is dat tegen eind van dit jaar elke Surinamer gevaccinee­rd moet zijn tegen COVID-19.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname