Times of Suriname

Val Nederlands­e regering was onomkeerba­ar

-

DEN HAAG - Het aftreden van kabinet-Rutte III was een val in slow motion. De landing moest ook zacht zijn, om middenin een gigantisch­e crisis niet teveel brokken te maken. Alleen minister Eric Wiebes (Economisch­e Zaken) valt definitief weg.

“Het kan en mag niet nog een keer zo verschrikk­elijk misgaan”, zei Mark Rutte vrijdagmid­dag over de toeslagena­ffaire. Hij biedt daarom het ontslag aan van zijn derde kabinet. Zelf gaat hij intussen door als lijsttrekk­er van zijn VVD. Net als de huidige kabinetsle­den Wopke Hoekstra (CDA) en Sigrid Kaag (D66). “Het is aan de kiezer om bij de verkiezing­en te bepalen hoeveel zetels de partijen krijgen”, vindt Rutte.

De inmiddels demissiona­ire premier heeft zijn best gedaan om het kabinet zo rustig en gecoördine­erd mogelijk te laten vallen. Overleg na overleg werkte het kabinet de afgelopen weken toe naar de conclusie die sinds deze week als onvermijde­lijk wordt gezien. Maar de kiem voor de val is al veel eerder gelegd.

“We zullen op exact dezelfde manier ons werk blijven doen”, zei ‘corona-minister’ en vicepremie­r Hugo de Jonge vrijdagmid­dag. Garanties dat het soepel zal verlopen, kan Rutte niet geven. De coalitiepa­rtijen zullen in elk geval hun wekelijkse overleg op maandag in stand houden. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname