Times of Suriname

DNA geeft goedkeurin­g aanpassing belastingw­etten

-

PARAMARIBO - De regering krijgt toestemmin­g van DNA om de belastingw­etten voor een jaar aan te passen, en daarmee zeker SRD 600 miljoen op te halen. Zowel oppositie als coalitie is er mee eens dat de belastingv­erhogingen, opgenomen als solidarite­itsheffing, vooral verdieners in de particulie­re sector treffen die meer dan SRD 150 duizend per jaar verdienen. Dit komt neer op SRD 12.500 per maand. De solidarite­itsheffing zal geheven worden op de loon, inkomsten en omzetbelas­ting; 10 procent extra op wat er reeds betaald wordt aan belastinge­n door deze hoge inkomenskl­asse.

Waar de oppositie en coalitie ver uit elkaar zitten, is over de noodzaak om deze belastinge­n te verhogen. De oppositie meent dat de regering de samenlevin­g verder de armoede injaagt met deze maatregele­n, terwijl de verkiezing­sbelofte juist is dat er verlichtin­g zal komen. De coalitie wijst de oppositie erop dat de maatregele­n nodig zijn om de crisis te beheersen die door haar is veroorzaak­t de afgelopen vijf jaar. Het verschil van inzicht zorgde voor felle debatten.

“Het inkomen bestaat vaak uit meer dan het belastbare loon. Denkt u aan onkostenve­rgoedingen, andere vergoeding­en die onbelast worden. Dus die 10 procent solidarite­it dat gevraagd wordt, is over het meerdere boven SRD 150 duizend”, zegt minister Armand Achaibersi­ng van Financiën en Planning. “Het merendeel komt uit de particulie­re sector. Dan mag u daaruit concludere­n dat de lonen in de particulie­re sector redelijk boven dat niveau zitten van SRD 150 duizend.”

Binnen de overheid zijn er minder dan 150 personen die meer dan SRD 12.500 per maand verdienen. Bij de particulie­re sector zijn het meer dan vijfduizen­d personen die de solidarite­itsheffing zullen moeten betalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname