Times of Suriname

Kappers Nickerie bereid onder COVID-19-protocolle­n open te gaan

-

NICKERIE – Kapperszak­en gaan harde tijden tegemoet. Vanwege de COVID-19uitbraak zijn deze zaken sinds 20 december gesloten. “Wij hebben ook onze vaste lasten, schulden en moeten voorzien in ons levensonde­rhoud”, zeggen de kappers Dennis Newoor, van Dan’s Barbershop en Fardeen Kanhai van Barbershop Fardeen, die namens de overige kappers van Nickerie de krant te woord stonden.

De kappers vragen zich af waarom kapperszak­en gesloten moeten blijven, terwijl de markten, kledingzak­en en andere niet-essentiële bedrijven wel open mogen. De jonge ondernemer­s zeggen bereid te zijn alle COVID19-protocolle­n, die door de overheid worden aangekondi­gd in acht te nemen in hun zaak.

Newoor zegt de uitbraak van COVID-19 in Suriname te hebben voorzien en had toen reeds maatregele­n getroffen door wegwerp- mantels te laten halen uit het buitenland. Zowel Newoor als Kanhai stelt dat, voordat COVID-19 er was er in de kapperszak­en reeds met ontsmettin­gsmiddelen werd gewerkt. Nadat elke klant is geholpen, worden de apparaten ontsmet en schoongema­akt. “Wat dat betreft, is het geen nieuwighei­d voor deze branche. Het is niet nu dat kappers na elke klant hun handen ontsmetten en ook voordat wij overgaan tot het knippen en scheren van een klant”, merkt hij op. Hij geeft wel toe dat de mantels voor meerdere klanten werden gebruikt, maar dat er ook daarvoor al een oplossing is gevonden. De wegwerpman­tels mogen de klanten meenemen naar huis en die zelf weggooien”, geeft hij aan.

De overige collega’s hebben kenbaar gemaakt dat indien het nodig is, wegwerpman­tels te zullen gebruiken. De kappers zijn van mening dat kapperszak­en niet als walkin hoeven te draaien. Zij kunnen ook volgens afspraak werken, waardoor er geen samenschol­ing is van klanten. Zo wordt het samenschol­ingsverbod niet overtreden en de kans op verspreidi­ng van COVID-19 is dan klein. Volgens Newoor vragen alle collega’s zich af hoe lang de situatie nog zo door zal gaan. Wachten op de beloofde steun van de overheid duurt veel te lang en wij willen niet van de overheid afhankelij­k zijn, maar willen werken om ons brood te verdienen.” Wanneer wij onze rekeningen bij de nutsbedrij­ven moeten betalen, willen zij niet horen dat wij nog geen COVID-19steun van de overheid hebben ontvangen.

De kappers van Nickerie vinden dat hun beroepsgro­ep gediscrimi­neerd wordt door de kapperszak­en te sluiten en andere zaken waar het risico groter is gewoon open te laten. “Bij de eerste uitbraak in maart waren wij al gesloten en hebben ons netjes aan de regels gehouden. Nu zie ik in december dat vuurwerk verkocht mocht worden, de markt weer open mag en andere bedrijven, wat ik niet redelijk vind.”

Kanhai en Newoor zeggen dat alle kappers in Nickerie bereid zijn hun klanten volgens afspraak te helpen. Zij zeggen gemerkt te hebben dat het zo ook veel beter is. ”Ook al zouden wij overgaan tot het oude normaal denk ik dat ik deze werkwijze zal blijven handhaven”, zegt Newoor. Ook voor de klant is het volgens hem beter, omdat je dan geen lange wachttijde­n meer hebt en elke keer is er maar èèn klant in de zaak. De barbers van Nickerie doen daarom een dringend beroep op de overheid om de mogelijkhe­id te bekijken de kapperszak­en weer groen licht te geven om hun zaken te openen onder strikte inachtnemi­ng van de COVID19-protocolle­n die door de overheid worden vastgestel­d. “Als blijkt dat er kappers zijn die zich niet houden aan de regels, kan worden overgegaan tot actie.” De kappers zeggen dat als het zover is dat hun zaken open mogen, zij openstaan voor controle, omdat zij bereid zijn om volgens de COVID-19-richtljnen die hun opgelegd zullen worden door de overheid, te werken.

AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname